Ruskom političaru prodan dvorac Belaj – kulturno dobro Republike Hrvatske

foto: Glasistre.hrProdan je ladanjski dvorac Belaj, nekoliko kilometara udaljen od Paza, na staroj cesti od Pazina do tunela Učka. Tu su 2002. godine, uz Zagreb, Pazin i Draguć, snimane neke scene filma američko-hrvatske koprodukcije »Mušketirka«, u kojem je glumila i Nastassja Kinski.


Belaj je dobro očuvan ladanjski dvorac s prizemljem i dva kata i parkom, okružen s oko 110 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, na kojem su danas vinogradi. Od Paza do dvorca vodi neasfaltirana cesta duga 3,5 kilometara. U prizemlju je kapela sv. Henrika, u čiji je zid ugrađena glagoljicom ispisana nadgrobna ploča kneza Martina Mojsijevića, preša za proizvodnju maslinova ulja i krušna peć iz 17. stoljeća. Belaj se spominje još u 12. stoljeću; prvo je tu bila vojna utvrda, a potom ladanjski dvorac. U 16. stoljeću Belaj je bio u vlasništvu Jurja Barbe, vladara Kožljaka, a od Franesca Barbe 1668. kupio ga je habsburški plemić J. W. Auersperg. Ta je obitelj bila vlasnikom ovog objekta sve do 1945., kad je nacionaliziran.

Završio je u rukama PPK-a Pazin, kasnije Purisa, koji ga je 1996. godine na javnom natječaju izložio na prodaju. Na to su reagirali iz Općine Cerovlje, pozvavši se na pravo raspolaganja objektima i zemljištem u društvenom vlasništvu. Sve je okončano cijepanjem katastarske čestice pa je dvorac ostao na samostalnoj čestici u vlasništvu Općine, a dvije gospodarske zgrade i vinogradi, koji su na državnom zemljištu, dani su preko Purisa 1997. u zakup Zorku Iviću iz Boljuna. Inače, dvorac i gospodarske zgrade čine jedinstvenu graditeljsku cjelinu. Općina nije imala financijske snage za brigu o Belaju pa je 1998. raspisala natječaj za prodaju, uz početnu cijenu od 1,85 milijuna kuna, ali kupaca nije bilo pa je cijena prepolovljena, da bi ga u trećem pokušaju, sredinom 1999., za 663 tisuće kuna kupila tvrtka Pazin commerce u vlasništvu pazinskog trgovca Gorana Goba. Radilo se na krovu, ertama, gornjoj ploči i vanjskim zidovima pa se u četiri godine dosta napravilo, kaže Gobo. U dva su navrata, 2000. i 2003., radove zaustavili građevinska inspekcija i pulski Konzervatorski odjel. Belaj je prije osam godina stavljen pod preventivnu zaštitu, a od 23. rujna 2003. »barokni arhitektonski ladanjski sklop Belaj s okolicom – kultiviranim krajolikom« ima svojstva kulturnog dobra i upisan je na listu zaštićenih kulturnih dobara u registru koji se vodi pri Ministarstvu kulture.

U 2007. godini je tvrtka Istros iz Roča, koja se bavio trgovinom i uslugama, prodavala Belaj za milijun eura. Pravo prvokupa imali su država, Istarska županija i Općina Cerovlje, no nisu ga iskoristili. Osnivač tvrtke je Sunčana Gobo (supruga Gorana Goba), a prodaja je okončana ovih dana. Na oglasu na internetu Belaj se prodavao za 3,139 milijuna eura. Sunčana Gobo se na tu cijenu samo nasmijala i nazvala je »maštarijom« rekavši da je to daleko iznad tržišne vrijednosti i da agencije nabijaju cijenu zbog provizije te da je sve intenzivnije krenulo kad se osobno više na tome angažirala. Bilo je više zainteresiranih, a svi su samo spominjali koliko će tu urediti soba i kupaonica, čime ona, kako veli, nije bila zadovoljna.

Najozbiljniji kupac bio je iz Rusije, koji je Belaj obišao u pratnji svog agenta iz Pule. Gobo kaže da se s njime nije susrela, ali joj rečeno da je zainteresiran da se Belaj uredi i iznova dobije stari sjaj ladanjskog dvorca. Detalje o kupcu nismo saznali, osim da se radi o ruskom političaru koji je navodno bio i zamjenik ministra u tamošnjoj vladi. S tom je osobom, kojoj ne zna ime, u dva navrata razgovarao Zorko Ivić, koji ima u zakupu tamošnje gospodarske zgrade i obrađuje vinograd.

– Ovamo je došlo 20-ak ljudi, a o ovom sam čovjeku imao vrlo pozitivan dojam. Imao je vrlo fin pristup, a teško mi je procijeniti koliko ima godina. On bi Belaj uredio za sebe i tu bi boravio dva mjeseca godišnje, prenio nam je Ivić.
– Mislim da je to čovjek od riječi, koji će odmah dalje raditi jer već su počeli dolaziti arhitekti, kaže Goran Gobo, koji je s kupcem dva puta razgovarao i kojem je također rekao da u Belaju namjerava biti dva mjeseca godišnje.

Koliko će novca prodavatelj staviti u džep nismo uspjeli saznati, ali Sunčana Gobo kaže: »Cijena nije bitno različita od one po kojoj je Belaj ponuđen državi«. Jako je zadovoljna što je kupac odmah istaknuo da želi ulagati i sačuvati izvornost zdanja te se putem svojih pulskih agenata zanimao za izradu projekta kojim bi se pomoglo Belaju vratiti stari sjaj.
Je li spas za Belaj novi ruski vlasnik znat će se nakon njegovih prvih poteza.

Selvina Benić
Glasistre.hr

1 komentar na “Ruskom političaru prodan dvorac Belaj – kulturno dobro Republike Hrvatske”

  1. Anonimno napisao:

    baš mi je drago da će Belaj stići u prave ruke. Godinama propada, a naši ljudi nemaju novaca da ga srede, a i da imaju čisto sumnjam da bi ga uspjeli srediti da izgleda kao nekad

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.