Sabor danas ukida 0 promila

AlkoholSabor će danas raspravljati o prijedlogu Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je najveća novost ukidanje omražene odredbe od nula promila. Po ovom prijedlogu bi ponovno vrijedilo 0,5 promila, s tim da ako vozač počini prekršaj s primjerice 0,3 promila, kaznit će se strože nego da je prekršaj počinio trijezan. Ostaje vrijediti 0,0 za profesionalne vozače i za one mlađe od 24 godine.

Sudbina prijedloga ovog Zakona nije upitna te mu se prognozira siguran prolaz danas u Saboru jer ga podržava i vladajuća koalicija i oporba. Na snagu stupa 1. lipnja.

Upitne drakonske kazne za prekršaje u prometu s dopuštenom razinom alkohola

Pored većih novčanih kazni, novi zakon donosi i strože kazne za najteže prometne prekršaje, a za neke se predviđa i zatvor. Ako prođe ovaj prijedlog zakona, postojat će mogućnost poništenja vozačke zbog prikupljenih negativnih bodova.

Predviđene drakonske kazne za vozače koji počine prekršaj u prometu, a voze s dopuštenom koncentracijom alkohola, predstavljaju potencijalni ustavni problem, upozorio je SDP-ovac Ivo Josipović prilikom rasprave Odbora za zakonodavstvo.

“Ukoliko vozač s razinom promila nižom od 0,5, ne posjeduje svu potrebnu opremu, poput primjerice trokuta, slijedi mu velika kazna, što znači da bi takav način mogao biti i ustavno problematičan”, predviđa Josipović.

Još prošle godine premijer Sanader branio nula promila

Od rujna 2004.godine, kada je stupio na snagu Zakon o nula promila, država je zaradila skoro 66 milijuna kuna od građana koji su napuhali više od nula, a manje od 0,5 promila alkohola. No, cijelo vrijeme svog trajanja izazivao je ogorčenje običnih građana, opozicijskih političara, turističkih djelatnika, vinara i ne zaboravimo – seoskih svećenika.

Još prošle godine premijer Ivo Sanader je gorljivo branio ovaj nepopularni Zakon, tako je odgovarajući na pitanje zastupnika Marina Jurjevića, izjavio: “Statistike o nesrećama jesu ružne, ali kada bismo ukinuli 0,0 promila bilo bi još više poginulih, a sada se ipak mijenjaju navike”. Jurjević je, naime, ustvrdio kako odredba o nula promila nije djelotvorna, jer je smrtnost na cestama porasla za pet posto u usporedbi s pretprošlom godinom.

Index.hr

2 komentara na “Sabor danas ukida 0 promila”

  1. Anonimno napisao:

    “..s tim da ako vozač počini prekršaj s primjerice 0,3 promila, kaznit će se strože nego da je prekršaj počinio trijezan ..” = kurčina
    Neka stave jednostavno granicu od 0.5 promila, 0.5>vozač nije pijan, 0.5

  2. Anonimno napisao:

    Oš muzičku?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.