Samo dva poljoprivredna obrta posjeduju dozvole za crpljenje vode iz Pazinčice

Na Pazinčici se nalazi 20-ak pumpi za crpljenje vode iz vodotoka, međutim nitko nema koncesiju za gospodarsko korištenje voda za navodnjavanje, koju inače izdaje Uprava vodnoga gospodarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

Doduše, prema aktualnom Zakonu o vodama koncesija nije ni potrebna za navodnjavanje iz površinskih voda do pet hektara zemljišta istog vlasnika, ali u tim slučajevima potrebna je vodopravna dozvola za korištenje voda koju izdaju Hrvatske vode. Na području Pazinčice izdane su tek dvije takve vodopravne dozvole (obje lanjskog kolovoza), i to poljoprivrednim obrtima Trgo-Vilim (3,51 hektar zemljišta) i Dušan (četiri hektara), oba iz Zarečja, za korištenje tisuću kubičnih metara godišnje do konca 2015. godine. Još 2002. godine izdana je vodopravna dozvola za zahvaćanje voda za tehnološke potrebe tvrtki Kamen, koja ima pravo koristiti čak 632.720 kubičnih metara godišnje, a datum isteka dozvole je 12. siječnja 2018. godine.

U Ministarstvu su nam odgovorili da se prilikom dodjele koncesije (koju nema nitko na području vodotoka Pazinčice) izdaju koncesijski uvjeti načina korištenja voda, dok je za eventualne zahvate u prostoru potrebna lokacijska dozvola koja uključuje zadovoljavanje vodopravnih uvjeta koji se odnose na ekološki prihvatljiv protok u vodotoku, kao i maksimalne količine zahvaćanja vode.

Tko inspekcijski nadzire Pazinčicu s obzirom na to da u drugoj polovici ljeta vodotok uglavnom presuši?
Neposredni nadzor stanja vodotoka provode vodočuvari Hrvatskih voda. Oni su dužni o uočenim protuzakonitim radnjama obavijestiti državnu vodopravnu inspekciju, ali inspekcija do sada nije dobila niti jednu prijavu vodočuvara koja bi se odnosila na radnje ili stanje vodotoka Pazinčice, piše u odgovoru iz Ministarstva poljoprivrede.

Nepovoljni hidrometeorološki uvjeti, kao što su smanjenje protoka, povišenje temperature ili pak nedostatak kisika u vodi u skladu s Državnim planom mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda nazivaju se – izvanredna onečišćenja.
U tim su slučajevima Hrvatske vode dužne provoditi pojačani nadzor na mjestima ispuštanja ili korištenja voda i dodatno pratiti njihovo stanje. Ista je državna tvrtka ovlaštena predložiti privremenu ili trajnu zabranu, odnosno ograničenje ispuštanja otpadnih voda na ugroženom području. Državna vodopravna inspekcija takav prijedlog Hrvatskih voda nije zaprimila niti za jednu površinsku vodu u Istri. No, po predstavci Udruge za održivo življenje iz Pazina u sklopu aktivnosti vezanih uz redukcije vode na području Istre državna vodopravna inspekcija provodi poseban inspekcijski postupak za Pazinčicu.

Jedino dugoročno rješenje za vodotok Pazinčice vidi se u izradi plana upravljanja njezinim slivom da bi se definirao ekološki prihvatljiv protok u tom vodotoku, kažu u Ministarstvu te dodaju da su prema zakonu Hrvatske vode obavezne donijeti plan upravljanja vodnim područjima (kao što je sliv rijeke Mirne), ali ne i plan upravljanja podslivovima. Podsjetimo da u Pazinčici egzistiraju zaštićeni riječni rakovi.

Glas Istre, tiskano izdanje 23.8.2012.

2 komentara na “Samo dva poljoprivredna obrta posjeduju dozvole za crpljenje vode iz Pazinčice”

  1. Pepo napisao:

    Na zapadu ništa novo.

    1. Anonimno napisao:

      Ni na istoku ništa novo. Glavno da Hrvtske vode ubiru svoje, uvodi plaćamo sve i svašta. Dok oni koji imaju vrtove debelo plaćaju zaljevanje a neki koriste potok u kojem bin se i ja kupa ponekad, a potok ni privatan. Ča su te Hrvatske vode? Neka ljudi zalivaju ali pošteno .Ali kao ča je prethodnik reka, na zapadu ništa novo.,

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.