Samoća, umjetna inteligencija i svemirski susreti

U VIŠNJANU ODRŽAN DRUGI DIO FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI

U Višnjanu su prošlu subotu predstavljene “Priče o zvijezdama”, objavljene pod kapom Festivala fantastične književnosti što se u petak i subotu održavao u Pazinu i Višnjanu. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja svake godine natječajem traži neobjavljene SF autorske priče na određenu temu.

Kako je ove godine partner festivala bio Višnjan, znamenit po svojoj Zvjezdarnici, tražilo se da priče budu tematski vezane za zvijezde, a za objavu odabrano 16-ero autora iz čitave Hrvatske i okolnih zemalja. Milena Benini, Jasmina Blažić, Danijel Bogdanović, Marko Fančović, Ernie Gigante Dešković, Mirko Grdinić, Marina Jadrejčić, Adnadin Jašarević, Igor Rendić, Robi Selan, Dragana Stojiljković, Boris Švel, Sanja Tenjer, Zoran Vlahović, Pavle Velić i Aleksandar Žiljak odgovorili su različitim odabirom motiva i stilskih postupaka, uz neizostavno korištenje SF-kanona.

– U ovogodišnjem natječaju Festivala fantastične književnosti tražili smo space-opere ili priče o astronomima, no pronaći ćete u nemali broj priča koje su i jedno i drugo, zapisao je
u predgovoru urednik zbirke Davor Šišović. Neobično je, ali ne i neočekivano, navodi Šišović, što su autori posegli za erotikom kao preokupacijom i frustracijom svojih likova.

Zaokupljaju ih motivi samoće i umjetne inteligencije, ali i složena mreža međuljudskih odnosa na svemirskim putovanjima. Stoga nema dvojbe da će “Priče o zvijezdama” naći publiku i izvan kruga ljubitelja SF-žanra.

Knjiga je predstavljena uz prisustvo gotovo svih autora i nešto manje domaće publike, a kao doprinos popularizaciji žanra, organizatori i sudionici festivala darovali su osnovnoj školi u Višnjanu više desetaka SF-knjiga.

Zbirka je izašla u nakladi Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, a Šišović je odabrao priče uz pomoćTihane Linardon i Mirka Grdinića. Lekturu potpisuje Melita Lukšić, oblikovanje i ilustraciju korica Mario Rosanda Ros, a tehnička urednica je Adriana Putinja.

Festival fantastične književnosti je ustalio praksu da središnju temu svake godine veže uz drugo istarsko mjesto, pa su kao njegov produkt dosad izašle zbirke znanstveno-fantastičnih priča o vampirima (Kringa), divovima (Motovun), staroslavenskim bogovima (Gračišće) i dinosaurima (Bale). Za iduću godinu, inače i jubilarnu desetu održavanja Festivala, organizatori traže SF-priče na pomalo neočekivanu temu turizma.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.