Samoliječenje – kućna ljekarna, uz oprez!

LjekarnaSamoliječenje, automedikacija, samostalno liječenje ili „self-care“ sve je zastupljeniji trend u liječenju i prevenciji bolesti. Prema definiciji to predstavlja postupak gdje bolesnik uzimajući lijekove na vlastitu inicijativu i odgovornost pokušava ukloniti simptome svoje bolesti.

Lijekovi koji se koriste u takvoj vrsti liječenja nazivaju se OTC-lijekovi (eng. Over The Counter). Ti lijekovi moraju biti provjerene sigurnosti i stupnja kvalitete kako ne bi izazvali značajne nuspojave ili mogućnost predoziranja.

Samoliječenjem se obično rješavaju blaže tegobe kao što je glavobolja, povišena temperatura, proljev, blaži bolovi, kašalj, itd.
Briga o zdravlju poželjan je dio stila života, ali tome treba pristupiti uz dozu opreza.

Poštivanje dobivene upute o uzimanju OTC-lijekova uvelike pridonosi sigurnosti liječenja. Bitnu stvar koju treba naglasiti i na nju pripaziti u samoliječenju je sastav lijeka ili pripravka koji se koristi. Naime, pacijenti često uzimaju lijekove za svoje tegobe prema imenu lijeka. Da pojasnim, Lupocet uzimaju kod povišene temperature, Plicet, Caffetin ili Lekadol kod glavobolje, MaxFlu ili Coldrex kod hunjavice (gripe), a nerijetko se događa da se ti lijekovi uzmu odjednom kod iste bolesti s navedenim simptomima. Upućeni znaju da je jedna od glavnih aktivnih sastavnica u svim navedenim lijekovima „paracetamol“, pa se njegova doza može višestruko uzeti odjednom što ne povećava efektivnost liječenja i može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema (nuspojava).

Također, ako se simptomi bolesti ne povuku dan ili dva od početka samoliječenja ili se oni javljaju učestalo, treba se javiti liječniku ili ljekarniku.

Naglasak treba biti i na stanjima kao što su trudnoća, dječja dob, starija dob, dojenje kada su neki lijekovi kontraindicirani. Npr., acetilsalicilnu kiselinu (Andol) zabranjeno je davati djeci do 12 godina starosti jer može izazvati opasne simptome nazvanih Reyev sindrom.

Pazite na rok valjanosti lijekova u vašoj kućnoj ljekarni.

Ljekoviti pripravci poput masti, biljnih čajeva, krema, tinktura zbog svojih djelatnih tvari mogu prouzročiti više štete nego koristi ako se koriste nepravilno i/ili pretjerano.

Preporuka ljekarnika ili liječnika treba biti početni korak u samoliječenju neke bolesti, jer olako shvaćanje simptoma bolesti i liječenje na svoju ruku može biti opasno.

Dino Srdoč, mr. pharm.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.