Samostalna izložba Šume Elvisa Bertona

metalna_suma_thumb.jpgU Galeriji Luka, 1. travnja u 20 sati otvoriti će se izložba pod nazivom Šume, pazinskog likovnog i multimedijalnog umjetnika, Elvisa Bertona. Izložbu će otvoriti likovna kritičarka Ketrin Milićević Mijošek. U sklopu svoje samostalne izložbe, pazinski likovni i multimedijalni umjetnik Elvis Berton izložiti će trilogiju “Šume” koju čine ambijentalna instalacija “Metalna šuma” (2007.), multimedijalna instalacija “Digitalna šuma” (2008.) i ciklus akrila na platnu “Akrilna šuma” (2008./2009.) Projekt je dosad parcijalno ili u cijelosti predstavljen u Poreču, Pazinu, Zagrebu i Rijeci. Izložba ostaje otvorena do 14. travnja 2010.

Karakterističan trag titrave, pulsirajuće energije, fizionomija koja nalikuje, priziva i podsjeća na dječji rukopis, naglašenost crteža, sastojci su formule kojima nas Elvis Berton uvodi u svijet prirode, a da ju pritom ne oponaša već interpretira kroz svoju prizmu doživljenog – pretvara ju u vlastiti sustav simbola lišenih suvišnih deskriptivnih obilježja. Početna naglašenost i razvedenost kolorita postupno će puštati mjesto reduciranom kromatskom registru kojeg možemo iščitati i kao pročišćavanje odabranih “informacija” kojima će uprizoriti zadanu temu.

TRILOGIJA pod nazivom Šume na svoj način predstavlja transponiranje teme u različite sustave medijske prezentacije – a da je autor pritom uspio zadržati odabranu tematsku i izražajnu dosljednost i prepoznatljivost. Rezultati ? Vrijeme radnje – paralelno, doživljaj – slojevit, metafora – višestruka.

Metalna, digitalna i akrilna šuma – svaka na svoj način ističu prostorne i vremenske blizine i udaljenosti, taktilno prisustvo i odsustvo, fizičku tjelesnost i bestjelesnost, premještanje naglaska s osjećaja realiteta na viziju, možda i iluziju…Uz navedeno, trilogija na nevjerojatan način istovremeno progovara o krhkosti i moći.

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu. Likovnim stvaralaštvom bavi se od 1996. godine. Izlaže od 2000. godine na trinaest samostalnih i više od dvadeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. O njegovom umjetničkom radu pisali su istaknuti likovni kritičari: Darko Glavan, Mladen Lučić, Branka Arh, Višnja Slavica Gabout, Nataša Šegota Lah, Gorka Ostojić Cvajner, Marija Ivetić, Eugen Borkovsky. Član je HDLU-a Zagreb. Živi i stvara u Pazinu. (REX)

http://regionalexpress.hr/site/more/samostalna-izloba-ume/

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.