Šampion križanski pršut Erman

ISAPNajboljim istarskim pršutom na 4. internacionalnom sajmu pršuta koji je u subotu otvoren u Tinjanu proglašen je onaj Igora Ermana, vlasnika pršutarne Erman iz Kringe. Zlatne medalje u toj su prestižnoj kategoriji dodijeljene pršutarni Jelenić d.o.o. iz Žminja, pršutarni Kod Milana iz Vodnjana i obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Morena Mekiša iz Vižinade.

Uručene su četiri srebrne medalje za istarski pršut: obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pršuti Milohanić iz Tinjana, pršutarni Grubišić iz Gračišća, pršutarni Pitip iz Savudrije i pršutarni Antolović iz Tinjana. Brončane medalje su dobili Pisinium d.o.o. iz Pazina, Radetić d.o.o. iz Kringe i lanjski šampion – Istarski pršut Dujmović iz Kringe.

Istra je puna simbola
U kategoriji proizvođača dimljenih pršuta s kožom šampionom je proglašen prosciutto di Sauris iz Italije, a nagradu je preuzeo voditelj proizvodnje te furlanske tvrtke Siniša Grabrović. Zlatna medalja dodijeljena je Kulini d.o.o. iz Novih Sela kraj Metkovića, a srebrna drniškom Bel Cro tradeu d.o.o. Dodijeljeno je čak sedam brončanih medalja: Badanj d.o.o. iz Drniša, Mataš d.o.o. iz Jasenica kraj Zadra, Baba delicije iz Drniša, Puntica d.o.o. iz Vinjerca kraj Zadra, Pivka d.o.o. iz Rijeke te pršuti Pavić d.o.o. iz Livna (BiH) te Stari Lijan Lijanovića iz Širokog Brijega.

U kategoriji nedimljenih pršuta s kožom nagrađen je brončanom medaljom samo Krčki pršut s kostima. Pršute je tijekom četvrtka i petka u suradnji s brešanskim Centro studi assaggiatori ocjenjivala stručna komisija koju je sačinjavalo čak 17 educiranih senzornih analitičara iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Na svečanom otvorenju sajma, na koji je stigao čitav niz poznatih lica iz političkog i gospodarskog života Istre, u ime domaćina posjetitelje je pozdravio tinjanski načelnik Mladen Rajko, dok je predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta Milan Buršić ponovio da će istarski pršut biti zaštićen kao autohtoni proizvod po standardima Europske unije do kraja godine.

Tu je tvrdnju potvrdila i ravnateljica Uprava za sigurnost i kakvoću hrane nadležnog ministarstva Jelena Đugum naglasivši da će to biti prvi takav hrvatski proizvod (oznaku izvornosti već je dobila paška sol, a u proceduri su još paški sir, slavonski kulen, drniški pršut i cetinski sir op.a). Đugum je iskazala zadovoljstvo što ISAP iz godine u godinu prerasta granice županije i države.

“Istra je puna simbola, od Arene u Puli, Pazinčice u Pazinu, Kaštela u Balama”, kazao je na otvorenju istarski župan Ivan Jakovčić pozdravivši pritom prisutne Borisa Miletića, Renata Krulčića i Plinija Cuccurina, dodavši da je Istra prepoznatljiva po brojnim gastronimskim specijalitetima, ali da je pršut od davnina ipak nešto posebno.

“Nikada biš pršut načeja samo za najboljega čovika. Forši jedan put na lito, a forši nanke jedan put na lito”, podsjetio je župan na običaje u nešto skromnijim vremenima. Simboličko otvorenje ISAP-a bilo je baš rezanje prvih feta pršuta koje su izrezali bivši tinjanski načelnik Vlado Ivetić, župan Jakovčić i Siniša Grabrović iz furlanske pršutarne Sauris koja je ovogodišnji partner ISAP-a.

Na pozornicu se zatim popeo Mirko Cetinski promoviravši novu prigodnu pjesmu “Tinjanski pršut”, čiji je tekstopisac Daniel Načinović, a skladatelj Bruno Krajcar. Tijekom svečanog otvorenje startala je biciklijada “Od lokve do lokve”, pješačenje stazom suhozida, a nastupila je i foklorna skupina Kumpanija kosirići.

O povezivanju Hrvatske i Slovenije
Održan je okrugli stol hrvatsko-slovenskog prijateljstva koji je organiziralo Društvo za slovensko-hrvaško čezmjeno sodelovanje in druženje te Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva. U raspravi su sudjelovali saborski zastupnik Damir Kajin, slovenski zastupnik Marijan Križman, slovenski ministar prometa Patrick Vlačič te djelatnik Slovenskih željeznica i prometni stručnjak rodom iz Istre Josip Orbanić, a tema je bila kako pospješiti željeznički promet između Hrvatske i Slovenije, odnosno kako ekonomski iskoristiti povezanost Istre sa slovenskom željezničkom mrežom.

ISAP je zapravo počeo dan prije svečanog otvorenja radionicom europske suradnje pod nazivom Inkult, izložbom kosira, kate demonstracijama karate kluba Tinjan te festivalom mladih glazbenika Zlatni kosir, koji već deveti put organizira tinjanska udruga Krug. Prvu nagradu dječjeg festivala osvojila je već poznata Mirta Krsnik iz Pazina, druga je bila Dona Zović iz Svetog Petra u Šumi, a treći Alan Šuran iz Tinjana. Nagradu za najboljeg svirača osvojio je Matko Kotiga.

glasistre.hr

1 komentar na “Šampion križanski pršut Erman”

  1. aborigin napisao:

    Ča ja znan. Super je da se pršuti standardiziraju, takmiče i tako to…Ali ni ove godine niti jedan od 5-6 pršuta koje san proba (a riva san probat i pobjednički) ni bi ni blizu pravom domaćem pršutu z konobe. Sve ono – je, ma ni. U čemu je štos? Forši san ja seljak? Ili smo svi “seljaci”?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.