Sandorf utekao pred nosom župana Jakovčića

“Idemo! Brže! Svi na desno!”, čuli su se u nedjelju navečer povici austro-ugarskih stražara u pazinskom kaštelu dok su zatočeniku Mathiasu Sandorfu prije izvršenja smrtne kazne vodili zadnje posjetitelje. U strogom redu bez da zucnu, svi su mirno, pa čak i župan Ivan Jakovčić, slušali naredbe i poslušno se spustili do tamnice ne bi li se oprostili od Mathiasa. Pod kontrolom stražara čekali su izvršenje osude, ali gle čuda, ona se nije dogodila. Na iznenađenje puka, Mathias je stražarima utekao kroz prozor kaštela i bestragom nestao u dubinama Pazinske jame.

Upravo je inscenacijom ovog događaja, točnije bijegom Mathiasa Sandorfa, glavnog lika poznatog francuskog književnika Julesa Vernea iz istoimenog romana iz 1885. pusti vikendski Pazin živnuo zbog promocije novog županijskog projekta kulturnog turizma Istra Inspirit te posjetitelje odveo u doba Austro-Ugarske monarhije, točnije u 1867. godinu. Priliku iskusiti ovaj kulturno-turistički doživljaj, koji će se ovog ljeta za turiste održati još dva puta, imali su novinari, turistički djelatnici te političari i ostali uzvanici iz javnog i gospodarskog života Istre.

Čitava je priča uživljavanja u ovaj roman počela je na samom ulazu u Kaštel gdje su se nudili razni suveniri na temu ovog projekta, a potom su prvi “turisti” uz vodstvo stražara obišli tamnicu kaštela. Upravo su kroz “strogo vojničko” vođenje posjetitelji na nov način mogli razgledati postav Muzeja grada Pazina te se pridružiti Sandorfu koji je sa još dvoje urotnika, Stjepanom Bathoryjem i Ladislavom Zathmanom, ležao u lancima na dnu kaštela.

Presudu su u dvorištu kaštela čekali i posjetitelji uz pokoju rakijicu te ento glazbu i kostimirane statiste. Međutim, izvršenje presude prvi “turisti” nisu doživjeli jer je u međuvremenu na očigled svih Mathias sa svojim drugovima pobjegao kroz prozor kaštela, spustivši se na užadi upravo među posjetitelje. Tada je nastala najveća gužva jer su uteklog urotnika među posjetiteljima pokušali uhvatiti stražari. Potjera se nastavila i u virtualnom svijetu na zidu kaštela gdje je multimedijalno, kroz takozvani mapping, prikazan daljnji bijeg glavnog lika romana, ali i dijelovi najpoznatijih romana iz opusa Julesa Vernea. Čitava je priča zaključena domjenkom u istom stilu tako da su sljedovi jela imali nazive Verneovih najpoznatijih romana – Put u središte Zemlje, Od Zemlje do Mjeseca, Put oko svijeta za 80 dana te Tajanstveni otok.

Ovaj prvi doživljaj projekta Istria Inspirit, nastalog pod okriljem Istarske županije, županijske Turističke zajednice i Istarske razvojne turističke agencije, time je doživio svoje premijerno izdanje koji će se zasigurno kroz vrijeme još i nadopunjavati novim doživljajima i sadržajima budući da je ovo ujedno bila generalna proba.

Podsjećamo, Istra Inspirit čini devet kulturno, povijesno i gastro doživljaja, koji će se od lipnja do rujna ove godine održati 27 puta na devet autentičnih lokacija diljem Poluotoka, i to uz Pazin u Svetvinčentu, Buzetu, Savudriji, Poreču, Rovinju, Puli, Medulinu te Labinu. Prvi sljedeći na redu je onaj u Svetvinčentu koji će već sutra uprizoriti legendu o spaljivanju vještice Mare te posjetitelje odvesti u 1632. godinu.

glasistre.hr

1 komentara na “Sandorf utekao pred nosom župana Jakovčića”

  1. Galjardo napisao:

    Mislim zbija, zašto uopće spominju župana u tom članku? A još i u naslovu? WTF? Kakve veze…ma zbilja…ma ke novinarstvo…

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.