Saniraju se sva istarska odlagališta otpada

2Paralelno s otvaranjem novog županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, u Istri će se zatvoriti sva odlagališta, a na njima će se izgraditi pretovarne stanice s kojih će se otpad odvoziti na trajnu obradu i odlaganje u ŽCGO Kaštijun, koji bi svoja vrata trebao otvoriti u drugoj polovici iduće godine.

U fazi sanacije su sva istarska odlagališta, potvrdila nam je direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić. Saniraju se odlagališta na kojima se odlaže komunalni i neopasni otpad na području Umaga (Donji Picudo), Poreča (Košambra), Rovinja, (Lokva Vidoto), Labina (Cere), Pazina (Jelenčići), Buzeta (Griža) i sadašnjeg pulskog odlagališta na Kaštijunu.

Procjenjuje se da se na sedam odlagališta, čija ukupna površina iznosi 36,8 hektara, godišnje odloži oko 120 tisuća tona otpada. Od toga oko 80 posto predstavlja komunalni otpad, a oko 20 posto je neopasan proizvodni otpad.

Sve pretovarne stanice s otvaranjem novog centra na Kaštijunu moraju biti spremne za prihvat i odvoz otpada na centralno istarsko odlagalište, a izgradnja tih stanica koštala bi oko pet milijuna eura. Najveći dio sredstava, oko 80 posto, snosit će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a po zadnjim informacijama koje smo dobili iz Fonda, uskoro bi se trebali potpisati ugovori s gradovima na čijim će se lokacijama graditi stanice.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.