Sanirati “crne točke” prometa

Godina je tek počela, a tinjansko je Općinsko vijeće već raspravljalo o prvom rebalansu ovogodišnjeg proračuna, do kojeg je moralo doći kako bi se u njega ugradile potpore koje je ova općina dobila na natječajima za kapitalne projekte. Proračun se neznatno smanjuje, s prvotnih 10,6 milijuna kuna na 10,4 milijuna kuna, a glavni razlog promjeni je što će nakon odobrenih potpora za projekt energetske obnove zgrade osnovne škole općina u njega morati uložiti znatno manje vlastitih sredstava nego što je ranije planirano.

Tako se stavka za energetsku obnovu škole smanjuje za milijun kuna, ali se za pola milijuna povećava stavka za asfaltiranje ceste Milotići-Šurani, za koju je potpora odobrena nakon donošenja proračuna. Tek je nekoliko stavki doživjelo promjene: za održavanje ostalih nerazvrstanih cesta planirano je 200.000 kuna više nego prije, u novoj stavci za edukaciju stanovništva o novom sustavu prikupljanja otpada planirano je 8.000 kuna, za izradu novih web-stranica općine i Internacionalnog sajma pršuta planirano je 20.000 kuna, novih 100.000 kuna planira se za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, a nova stavka je i 30.000 kuna za veterinarsko-higijeničarsku službu.

Vijećnici su raspravljali i o godišnjem izvješću Policijske postaje Pazin o sigurnosnim prilikama na Tinjanštini, pri čemu ih je izuzetno zabrinuo podatak da se u 2017. godini na cestama Tinjanštine dogodilo tri puta više prometnih nesreća nego prethodne godine, s mnogo težim posljedicama nego lani, čak i s dvije poginule osobe. Zatraženo je da se predstavnici općine sastanu s čelnicima policije kako bi se utvrdilo jesu li se pojavile neke nove prometne “crne točke” i dogovorilo što se može učiniti da se broj prometnih nesreća smanji.

Nakon što su skoro dovršeni građevinski radovi prve faze uređenja budućeg Interpretacijskog centra – Kuće istarskog pršuta u Tinjanu, arhitektica Marina Kontić i dizajner Anselmo Tumpić predstavili su vijećnicima drugu fazu ovog projekta, koja sadrži uređenje kušaonice pršuta u prizemlju te atraktivan multimedijski izložbeni postav na katu zgrade. Za drugu fazu će se sredstva, kako je najavio načelnik Goran Hrvatin, potražiti na predstojećim natječajima Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i drugih institucija.

D. ŠIŠOVIĆ

http://www.glasistre.hr/a65218f5-e46e-464a-a172-a9e5107ccfa4

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.