Sanja Lovrenčić u Hiži od besid

lovrencic1w.jpg“Može se živjeti od pisanja ukoliko se rade i prijevodi”, rekla je književnica iz Zagreba Sanja Lovrenčić na književnoj večeri u Hiži od besid u Pazinu što ju je organizirala pazinska Gradska knjižnica i čitaonica.

Moderatori su bili novinar Glasa Istre Davor Šišović i ravnateljica knjižnice Iva Ciceran, a Sanju Lovrenčić su predstavili kao autoricu velikog i raznolikog opusa koja je počela s pisanjem poezije 1987. te prvu zbirku objavila u vlastitoj naknadi. Za vrijeme Domovinskog rata puno je pisala za radio. Toj su samostalnoj umjetnici interesi vrlo šaroliki: piše dječje knjige i one za odrasle, scenarije, drame, ali i fantasy-romane.

“Svaka forma izaziva neku vrstu znatiželje. Forma povuče ideju. Izazov mi je drag i dragocjen”, rekla je Lovrenčić o raznovrsnosti svog stvaralaštva. Drage su joj i nagrade, ali one, kaže, nisu razlog za bavljenje pisanjem. U ožujku je dobila drugi put nagradu Grigor Vitez za “Noinu mačku i druge igrokaze” čime je bila jako iznenađena jer ona je tu “samo priređivač”.

Priznala je ovisnost o internetu pa je svako malo na “internet dijeti”. Za sada je, kaže, uspješna u odolijevanju Facebooku. U vrijeme kada joj je bilo teško u životu pisala je Internet-dnevnik, ali samo za svoju dušu jer za to nitko nije znao. Smatra da je internet jako promijenio situaciju jer sada ima puno mogućnosti za objavljivanje.

Sin i ona su suvlasnici izdavačke kuće Mala zvona koja djeluje tek godinu dana i ima niz planova. Veseli je što je dobila stipendiju Ministarstva kulture za pisanje romana pa za to ima šest mjeseci vremena.

Iz svog bogatog opusa izdvojila je tri najdraža naslova, objasnila kako su nastali i pročitala iz njih nekoliko ulomaka. “Dvostruki dnevnik žene sa zmajem”, “Klizalište” i “Zlatna riba i istočni ariel” čine njen top-tri, pri čemu se uočava zanimljivost naslova njenih knjiga. Tako i naziv deterdženta za pranje rublja može postati dio naslova knjige.

Saznajemo i što se sve događa kraljevni koja po pustinji vuče mrtvog zmaja, što sve priča brusač klizaljki s klizališta na Šalati ili u zbirci priča – koja je nastajala punih deset godina i dijelom je pisana za radio, dio su putnički zapisi i dio s Internet-dnevnika – o opakoj zlatnoj ribi, a ne ribici, kao i o razlici između istočnog i zapadnog ariela.

U sklopu višednevnog boravka u Pazinu Sanja Lovrenčić se družila s pazinskim osnovcima, sutra će gostovati u novigradskoj knjižnici, a za vikend će biti gošća na 12. Istrakonu u Pazinu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.