Sanja Šepić optužena za ilegalno skupljanje i skladištenje najmanje 200 tona opasnog otpada u Pazinu

Općinsko državno odvjetništvo u Puli je podiglo optužnicu protiv 44-godišnje hrvatske državljanke Sanje Šepić zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja okoliša otpadom. Optužena Sanja Šepić, članica je uprave Ecooperativa d.o.o., koja je u Pazinu ostavila stotine tona opasnog i neopasnog otpada koji se još uvijek nalazi u poslovnoj zoni Pazinka I u Kurelićevoj ulici u Pazinu. Valja napomenuti kako je opasni otpad na samo 1000 metara od središta grada.

Riječ je o vrlo opasnom otpadu koji je zarazan, jako zapaljiv, nadražujući, hlapiv, toksičan, karcinogeni, nagrizajući, reproduktivno toksičan, mutagen i ekotoksičan. Te tvari bi, vrlo lalo, uslijed nepravilnog skladištenja mogle izlijevanjem doći u kontakt s podzemljem kao i s podzemnim i nadzemnim vodama na području grada Pazina i šire okolice te ugroziti veliki broj ljudi.

Optužnicom se 44-godišnja Šepić tereti da je od 12. lipnja 2015. do 25. studenog 2016., kao član uprave jednog trgovačkog društva, unutar dvije povezane hale montažne konstrukcije, na udaljenosti od oko tisuću metara od središta grada Pazina, obavljala djelatnost skladištenja otpada protivno Zakonu o zaštiti okoliša, Uredbi o načinu utvrđivanja šteta u okolišu, Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, Pravilniku o gospodarenju otpadom, Pravilniku o gospodarenju medicinskim otpadom i protivno dozvoli za obavljanje djelatnosti gospodarenja neopasnim otpadom izdanoj od Istarske županije i dozvoli Ministarstva zaštite okoliša, kao i pravomoćnim rješenjima inspekcije zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.

Okrivljenica je, tereti ju se, olako držeći da neće trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti okoliš te ljudski život i zdravlje, organizirala i obavljala djelatnost skladištenja otpada tako da je u spomenute hale dovezla, sakupila i skladištila najmanje 200 tona opasnog otpada, te oko 340 tona raznog neopasnog otpada, protivno navedenim propisima.

Okrivljenici se stavlja na teret i da je od 25. studenog 2016. do 6. ožujka 2017., na isti način nastavila obavljati predmetnu djelatnost i to bez potrebne dozvole za gospodarenje otpadom i bez da je nad takvim skladištem osigurala stalan nadzor i imenovala odgovornu osobu za gospodarenje otpadom i njezinog zamjenika.

Opisano je učinila iako je znala da je uskladišteni otpad zarazan, jako zapaljiv, nadražujući, hlapiv, toksičan, karcinogeni, nagrizajući, reproduktivno toksičan, mutagen i ekotoksičan, kao i da bi te tvari uslijed nepravilnog skladištenja mogle izlijevanjem doći u kontakt s podzemljem kao i s podzemnim i nadzemnim vodama na području grada Pazina i šire okolice, te uslijed požara, samozapaljenja, eksplozije i hlapljenja zagaditi zrak na tom području, kao i ugroziti stanovnike grada Pazina i šire okolice uz životinje i bilje. Stanje otpada i uvjeta skladištenja ostalo je nepromijenjeno do 3. kolovoza 2018., navodi se u optužnici.

Otpad se i dalje nalazi u Pazinu iako je Ministarstvo zaštite okoliša još prije nekoliko godina naložilo uklanjanje navedenog otpada tvrtke Ecooperativa. No, od tada Ministarstvo nije poduzelo mjere prisilnog izvršenja, a tvrtka Ecooperativa je u međuvremenu otišla u stečaj.

U međuvremenu je, 2015. uhićeno nekoliko odgovornih ljudi tvrtke Ecooperativa koji su čak 88 bačvi s opasnim otpadom iz skladišta u Pazinu ilegalno prebacili i zakopali u blizini Karlovca.

http://ipress.rtl.hr/crna-kronika/57063-sanja-sepic-optuzena-za-ilegalno-skupljanje-i-skladistenje-najmanje-200-tona-opasnog-otpada-u-pazinu-2

1 komentara na “Sanja Šepić optužena za ilegalno skupljanje i skladištenje najmanje 200 tona opasnog otpada u Pazinu”

  1. Anonimno napisao:

    Crna kronika ne odgovara na pitanje koje postavlja javnost. Tko je odobrio da ta firma uopće preuzme prostore u kompleksu bivše Pazinke i za koju djelatnost ?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.