Sa(n)jam knjige: 25.000 novih naslova od 6. prosinca u Puli

Sa(n)jam knjige u Istri otvara se u četvrtak 6. prosinca te je tim povodom danas direktorica Magdalena Vodopija predstavila užu suradničku organizacijsku ekipu, koja je predstavila najvažnije segmente sajma, koji i ove godine, uz već tradicionalne programe, poput Doručka s autorom ili Sutona uz knjigu, donosi niz novina. Sa(n)jam se otvara u 12 sati spektaklom Matije Ferlina koji će performansom progovoriti o „drugosti“, a sam čin otvorenja prepušten je Oliveru Zilleu, direkoru lajpciškog sajma knjiga, tim više što je pulski sajam uvod u predstavljanje hrvatskih autora na sajmu u Leipzigu 2008. godine. – Središnja je tema sajma Drugi Balkan – bez mita i predrasuda, što zaokružuje premijerno predstavljanje dviju antologija balkanskih autora. Prvi put na sajmu, u galeriji Cvajner, uvodimo polemike, što će ova tema bez sumnje, potaći, kazala je Vodopija. Ovaj je program oblikovao teoretičar, književnik i urednik Žarko Paić, dok Ines Pletikos tijekom sajma snima i dokumentarni film radnog naslova Balkanske (op)sesije: što je meni Balkan?

Od novih je programa sajma, na kojem inače izlaže 250 nakladnika s više od 25.000 novih naslova, Vodopija posebno istakla Bertijev program: ljubav na drugi pogled, tijekom kojeg će prijatelji i suradnici Alberta Goldsteina govoriti o vrijednim, a nedovoljno primijećenim izdanjima objavljenim u posljednjih desetak godina. Novina je i snažnije usmjerenje sajma ka stručnim skupovima, te se osim Dana knjižničara, od 5. do 15. prosinca, organizira i Skup izdavača Jugoistočne Europe. Pored dječjih radionica, održavat će se i Tečaj kreativnog pisanja koji vodi američko-hrvatski pisac Josip Novaković.

Vodopija je također istakla vlastitu nakladničku produkciju sajma, u sklopu koje je ove godine priređena knjiga Naši sprovodi splitskih Utorkaša, CD Jug-jugoistok ukratko te zbirka priča Tršćanska zb(i)rka.

Egle Vošten najavila je ovogodišnji festival Polis Jadran Europa, koji se otvara u staroj tiskari iznad Gradske knjižnice 7. prosinca u 21 sat, u sklopu kojeg će se održati i međunarodni skup arhitekata pod nazivom Polis u moru svjetlosti na temu rasvjete u gradu.

Jedan od vrhunaca sajma godišnja je dodjela nagrade Kiklop u 13 kategorija, koja će u obliku hommagea rockerskim danima Pule biti upriličena 12. prosinca u 21 sat u klubu Uljanik. Kako je pulski sajam prvenstveno osmišljen kao sajam autora, publici će se i ove godine predstaviti brojni domaći i strani autori. Od domaćih Slavenka Drakulić, Daša Drndić, Boris Dežulović, Josip Mlakić, Damir Karakaš, Senko Karuza, Ivan Vidić, Slobodan Šnajder i brojni drugi, a valja naglasiti da Mirko Kovač premijerno predstavlja svoj novi roman koji se čekao 12 godina. Inozemne autore predvodi Claudio Magris, a pisci stižu iz Njemačke, Austrije, Italije, Portugala te država regije. Sa(n)jam, čiji se detaljni program s 94 događaja i više od 200 sudionika može pogledati na internetskim stranicama www. sanjamknjige.hr, traje do 15. prosinca, a uz hrvatske nakladnike predstavljaju se i nakladnici Crne Gore i Mađarske. (MBM)

www.barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.