Sanvincentijev “Glazbeni rukohvat” u povijesnom dijelu metropole

Marijana RimanićDvoje Istrana sudjeluje na desetom po redu zagrebačkom UrbanFestivalu koji u Zagrebu traje do 7. listopada. Riječ je o pazinskoj studentici povijesti umjetnosti Marijani Rimanić, koja je jedna od četiri glavne organizatorice festivala te umjetniku iz Poreča Davoru Sanvincentiju koji će se predstaviti na festivalu danas u 19 sati s “Glazbenim rukohvatom”, instalacijom na Zakmardijevim stubama, povijesnom dijelu Zagreba.

Sanvincentijev rad poziva na sudjelovanje, muziciranje i auditivnu transformaciju prostora zagrebačkog Gornjeg grada. Namijenjen je slučajnim prolaznicima i spontanom korištenju koje na trenutak može zvučno obogatiti ritam hodača. Zanimljivo je da je na Strossmayerovom šetalištu, u blizini “Glazbenog rukohvata”, u 19. stoljeću stajao glazbeni paviljon što je dijelom i bila inspiracija i poticaj za ovaj rad. Istovremeno, evocira se tradicija dokolice i zabave kojima je nekada Gornji grad obilovao. U okviru festivala, ovo je jedini rad koji će ostati postavljen u javnom prostoru mjesec dana nakon završetka programa.

UrbanFestival je medunarodni multimedijalni festival suvremene umjetnosti u javnim gradskim prostorima čija je temeljna intencija infiltracija umjetničke djelatnosti u urbani život, intenziviranje komunikacije urbanoga stanovništva s gradom i pripadajućom mu infrastrukturom. Kao i do sada, umjetničke akcije i hibridni istraživačko-umjetnički projekti nastoje proširiti područje djelovanja i animirati javne prostore kao prostore su-postojanja, konfrontacije različitih pogleda, pa i mogućih antagonizama.

Na festivalu, uz Sanvincentija, sudjeluju iz Hrvatske Ana Elizabet, Siniša Labrović, Nives Sertić, Grupa 4 – Branko Palic, Darko Šeparović, Marija Galić, Andrea Šimić, Verica Kovačeska iz Makedonije te Philippe van Wolputte iz Belgije. U filmskom programu predstavit će se filmovi Williama Rabana i Želimira Žilnika, a u glazbenom programu Le Zbor i Vergl Grind. Svi programi su besplatni, a festival financijski podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.