Sastanak Savjeta mladih s čelnim ljudima Grada Pazina

U utorak, 5. srpnja 2016., u maloj vijećnici pazinske gradske uprave sastali su se članovi Savjeta mladih Grada Pazina s čelnim ljudima Grada Pazina – gradonačelnikom Renatom Krulčićem  i predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Demarkom. Ispred Savjeta mladih Grada Pazina sastanku su prisustvovali : Valentina Rabar, Iva Luk, Lucija Jedrejčić, Karla Pilat, Nikola Ardalić Lucija Rukavina, Lorena Matković i Željka Nefat.

Savjet mladih, kojeg vodi predsjednica Valentina Rabar, izvijestio je o aktivnostima koje su odrađene u prvoj polovici godine. Odmah po konstituiranju Savjeta mladih, krenulo se u ispitivanje problema, mišljenja i stavova mladih u Gradu Pazinu, putem on line ankete i „papirnatih“ upitnika. Anketa ispituje mišljenje o problemima mladih te mogućnosti razvijanja aktivnosti i sadržaja za mlade na području grada Pazina, kao i informiranost mladih o događanjima u Pazinu. Dosad je analizirano 165 vraćenih upitnika i to 63% ispitanica te 37% ispitanika. 46% obrađenih anketa odnosi se na mlade s prebivalištem na području Grada Pazina. Rabar je izvijestila o nekim preliminarnim rezultatima među kojima je istaknula slijedeće:

  • tek 7% mladih smatra da su mladi u Pazinu aktivni
  • 77% anketiranih nije član nikakve udruge a najčešći razlog koji mladi navode je „nemam vremena „ i „nemam dovoljno informacija“,
  • 61% anketiranih nije uopće volontiralo u proteklih 12 mjeseci
  • 50% nije zadovoljno provođenjem slobodnog vremena

Anketa će se nastaviti provoditi na jesen.  Lucija Jedrejčić upoznala je prisutne s aktivnostima Centra za mlade Alarm iz Pazina među kojim a se izdvajaju predavanje o Erasmus Plus programu te predstavljanju fakulteta za brucoše. Iva Luk izvijestila je  o partnerstvu Savjeta mladih na projektu Društva „Naša djeca“ pod nazivom „Pepe i prijatelji“ u sklopu kojeg bi se izradila prigodna brošura, kojom bi se informiralo mlade o mogućnostima volontiranja i uključivanja u rad svih udruga s područja Grada Pazina. Valentina Rabar predstavila je priručnik Grada Rijeke o građanskom odgoju i obrazovanju te smatra da je Priručnik iznimno kvalitetan te da bi bilo dobro istražiti mogućnosti implementacije programa u pazinskim školama. Anton Finderle, viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje, iznio je prijedloge Savjeta mladih za izmjenama i dopunama Pravilnika kojim se regulira stipendiranje učenika i studenata. Na kraju sastanka Karla Pilat je izvijestila o svom boravku u Beogradu od 25. do 27. travnja u sklopu projekta Pytbul, čija je svrha bila predstavljanje rada Impact Huba te razmjena iskustava s ciljem osposobljavanja i osnaživanja mladih prilikom izlaska na tržište rada.

Gradonačelnik Krulčić zahvalio se članovima Savjeta mladih Grada Pazina na aktivnom radu u ovom mandatu, te istaknuo kako je važno to što mladi istražuju potrebe svoje generacije jer analiza potreba zapravo predstavlja temelje za kreiranje kvalitetnog programa za mlade u Pazinu. Predsjednik Gradskog vijeća Boris Demark istaknuo je da su odgovori na pitanja očekivani i vjerojatno slični da se ispitivanje provodilo prije pet ili deset godina, i očito je da je potrebno raditi na edukaciji mladih ljudi kako bi bili što aktivniji.

Svi sudionici složili su se kako je važno da rezultati provedene ankete budu po završetku obrađeni u cijelosti te prezentirani građanima, a prije svega upravo mladima kroz javnu raspravu.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.