Sastanak Savjeta mladih s Gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća

16. studenog 2016. godine u maloj vijećnici pazinske gradske uprave sastali su se članovi Savjeta mladih Grada Pazina s čelnim ljudima Grada Pazina – gradonačelnikom Renatom Krulčićem  i predsjednikom Gradskog vijeća Borisom Demarkom. Ispred Savjeta mladih Grada Pazina sastanku su prisustvovali: Valentina Rabar, Karla Pilat, Nikola Ardalić i Lucija Rukavina.

Savjet mladih, kojeg vodi predsjednica Valentina Rabar, iznio je rezultate Ankete o ispitivanju problema, mišljenja i potreba mladih u gradu Pazinu, na uzorku od 232 vraćene ankete koje su ispitanici ispunjavali on line i „papirnatim“ putem od svibnja do rujna 2016. godine. Anketu su ispunili mladi od 15 do 30 godina, među kojima je bilo 59% ispitanica i 41% ispitanika. Rabar je izvijestila o rezultatima među kojima je istaknula slijedeće:

  • tek 7% mladih smatra da su mladi u Pazinu aktivni
  • 76% anketiranih nije član nikakve udruge a najčešći razlog koji mladi navode je „nemam vremena „ i „nemam dovoljno informacija“,
  • 53% anketiranih nije uopće volontiralo u proteklih 12 mjeseci
  • 46% mladih nije zadovoljno provođenjem slobodnog vremena, a kao najčešći razlog navode „nedostatak slobodnog vremena (njih 40%).

U dijelu koji se tiče zadovoljstvom sadržajima ističe se najviše negativnih odgovora se odnosi na održavanje koncerata (65), dok je na drugom mjestu – nedostatak mjesta za izlaženje (60). Najviše pozitivnih ocjena ima „dostupnost sportskih sadržaja“ – njih 35. S djelovanjem Savjeta mladih u Pazinu nije upoznato njih 87%. Glavni sadržaji bi trebali biti: briga za položaj mladih u Gradu Pazinu, savjetodavni rad između mladih u Pazinu u gradske vlasti, poboljšanje kvalitete života mladih u Pazinu, zadovoljenje potreba mladih i konzultacije s istima, stvaranje novih prilika/projekata za mlade, pronalaženje i osmišljavanje kulturnih sadržaja za mlade, uključivanje mladih u donošenje odluka, organiziranje događanja u Pazinu te zalaganje za potrebe mladih.

Problemi koji zabrinjavaju mlade u Pazinu su: nedostatak sadržaja za mlade, nezaposlenost mladih, nedovoljna briga gradske uprave za mlade, otežano osamostaljivanje mladih, marginalizirane skupine te ovisnosti, nasilje i ostali oblici delikvencije. Neki od konkretnih prijedloga i ideja mladih su bili: češće provođenje akcija čišćenja Pazina, bolji prostor sa glazbenim instrumentima i održavanje proba, ostvarivanje bolje suradnje između udruga i škola, badminton klub, uređivanje šetnice od Spomen-doma do Rijavca, izgradnja umjetnih igrališta (odbojka na pijesku) i drugi.

Rabar je naglasila kako je čak njih 66,8% istaknulo da bi mlade trebalo potaknuti mlade na aktivnost kako bi se problemi mladih u Pazinu krenuli djelotvornije rješavati. U raspravi koja je slijedila pročelnica Nevija Srdoč je rekla kako je ovo istraživanje dobra baza za konkretne programe i aktivnosti, uspostavu Info – centra, povezivanje i informiranje škola i drugih dionika u zajednici.

Gradonačelnik Renato Krulčić iznio je članovima Savjeta mladih Izvještaj o radu gradonačelnika od siječnja do lipnja 2016. godine te pritom se dotaknuo tema koje su bitne za mlade. Pritom je posebnu pažnju posvetio projektima koji privlače sredstva iz fondova Europske unije osim putem Grada Pazina i preko Razvojne agencije Srce Istre te Lokalne akcijske grupe Središnja Istra, u kojima je osigurano dodatno zapošljavanje mladih.

Rabar je upoznala prisutne s aktivnostima Centra za mlade Alarm iz Pazina među kojim a se izdvajaju predavanje o Erasmus Plus programu te predstavljanju fakulteta za brucoše, gostovanje Jelene Radan, dokumentarnu večer te posjet Sportsko – penjačkom klubu Hiperaktiv u Pazinu.

Predstavila je Program rada Savjeta mladih za 2017. godinu prilikom čega je napomenula da će se više raditi na suradnji s drugim savjetima mladih, edukacijama članova Savjeta mladih, suradnji s gradskom upravom i Gradskim vijećem te organizacijama civilnog društva koje se bave mladima. U planu je i predstavljanje nalaza ankete zainteresiranim dionicima. Predsjednik Gradskog vijeća pritom je istaknuo potrebu i razmjenu iskustava Savjeta mladih s ostalim savjetima.

Anton Finderle, viši stručni suradnik za odgoj i obrazovanje, prenio je zaključke s prisustvovanja na kontaktnom seminaru „Connecting Public Authorities and Educational Institutions in Erasmus Plus“ u Splitu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

pazin.hr

1 komentar na “Sastanak Savjeta mladih s Gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća”

  1. Udruge napisao:

    76% anketiranih nije član nikakve udruge a najčešći razlog koji mladi navode je „nemam vremena „ i „nemam dovoljno informacija“,
    Jel netko implicira da onaj tko nije clan nijedne udruge [koja po mogucnosti cucla sredstva iz proracuna] je nesposoban? Manje vrijedan? Nesto radi doma korisno, moguce i s jos par prijatelja, ali nema udrugu pa se ne uklapa u vizije “modernog drustva”?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.