Savjeti za putovanja u egzotične krajeve

putovanja_predavanje.jpgPedesetak posjetitelja privuklo je u petak navečer predavanje pod nazivom “Ekstremna putovanja” koje je u maloj dvorani Spomen doma održao član Hrvatskog istraživačkog kluba i prekaljeni svjetski putnik Želimir Černelić.

Uz projekciju živopisnih fotografija i brojne anegdote predstavio je iskustva i doživljaje s dvanaest grupnih ekspedicija u egzotične krajeve svijeta te pružio niz korisnih informacija za pripremu takvih putovanja.

Savjetovao je tako potencijalne putnike u egzotične zemlje da se prvenstveno prije puta informiraju o jeziku kojim se govori na destinaciji da bi se izbjegla komunikacijska barijera. Putem internetskih mapa poželjno je detaljno proučiti destinaciju, a na put se nikako ne kreće bez zemljopisnih karata, kompasa, a poželjan je i GPS sustav.

Dobro dođu vodiči (Lonely planet, Footprint…), ali treba imati na umu da ih sve krasi zastarjelost jer od pisanja do distribucije prođe najmanje godinu dana, kazao je Černelić.

Ako se putuje zrakoplovom, važno je prethodno provjeriti koje se stvari moraju ostaviti u prtljazi da ne bi ostali bez njih, kao i imati vlastitu hranu i vodu. Naglasio je važnost kvalitetnih cipela i čarapa, kao i da se na put ne ide bez novčane pričuve jer se na takvim putovanjima gotovo uvijek dogode neočekivani troškovi.

Vrlo su česte prijevare kod mijenjanja valuta stoga treba “novac prebrojati rukama, a ne očima”. Zbog opasnosti od krađa preporučio je da se novac drži na tri mjesta da se ne bi ostalo bez svega: dnevni novčanik u džepu, dio novca na skrovitom mjestu, a dio novca ušiven u hlače.

Budući da je voda u mnogim krajevima svijeta vrlo loše kvalitete, sa sobom se moraju uzeti tablete klora, a za mnoge namjene dobro dođu i najlonske vreće.

O radu udruge može se više saznati na www.hik.hr. Predavanje je organiziralo gradsko Pučko otvoreno učilište i Hrvatski istraživački klub.

glasistre.hr

1 komentar na “Savjeti za putovanja u egzotične krajeve”

  1. nejasno napisao:

    šteta, ponekad se previše stvari događa u isto vrijeme.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.