Savjeti za zaštitu od ljetnih vrućina

Zaštita od suncaBudući da su nastupile velike vrućine, a i u narednih mjeseci ih sigurno možemo očekivati, korisno je znati kako sprječiti njihove negativne posljedice na zdravlje. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, s obzirom na val vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku ovih dana, također je izdalo preporuke kako bi građani RH, a posebice ugrožene skupine kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, te djeca umanjio negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Zaštitite se kapom, maramom ili šeširom

Povećajte unos tekućine, bez obzira na stupanj aktivnosti. Izuzetno je važno redovito unašati odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima. Ne uzimajte tekućinu koja sadrži kofein, alkohol ili veće količine šećera jer će to samo povećati gubitak tekućine iz organizma.

Pijte 2,5 litre vode dnevno

Nosite laganu, ugodnu, svijetlu, širu odjeću od prirodnih vlakana. Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem. Nikako ne ostavljajte djecu u zaključanim, parkiranim automobilima.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

U slučaju mučnine i glavobolje potražite liječnićku pomoć

Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi.

Posebno treba paziti i zaštititi od ljetnih vrućina djecu, starije od 65 godina i bolesne djecu, starije i bolesne.

Klima uređaji bi trebali biti podešeni na do 6-7 stupnjeva hladnije nego vani jer inače izlazak vani izaziva preveliki šok za organizam. Ne zaboravite da redovito održavanje klima uređaja i ne pretjerivanje s rashlađivanjem omogućuje njegov pravilan rad, uštedu energije, a i čuva Vaše zdravlje.

Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kad su najviše temperature. Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate.

Ako Vam odgovaraju topliji dani, usporite životni ritam i uživajte

Što je učinkovitije: ventilator ili klima uređaj? Ventilatorom si možete olakšati vrućine, ali ako temperatura poraste iznad 30 °C ventilator više nije učinkovit kao npr. klima ili hladni tuš. Kako navode na portalu zdravlje.hr, klima uređaji predstavljaju najbolju zaštitu od zdravstvenih poremećaja uzrokovanih visokim temperaturama. S obzirom da boravak u klimatiziranim prostorijama i samo kroz nekoliko sati smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja, savjetuje se da ako nemate klimu češće posjećujte i boravite u prostorima koji imaju klimu (trgovine, knjižnice, kina).

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.