Saznajte gdje se sve nalaze kancerogeni otrovi u našoj blizini

Osim što svaki dom, koliko god ga čistimo vrvi od bakterija i prljavštine, on je i pun toksičnih kemikalija koje mogu naštetiti zdravlju djece, ali i odraslih. Podatak da je u jednoj od najrazvijenijih zemalja na svijetu SAD-u, od 80.000 kemikalija koje se koriste od Drugog svjetskog rata samo njih 5% testirano kako bi se ustanovio njihov utjecaj na zdravlje ljudi. Većina proizvoda koja se proizvodi od umjetnih (toksičnih) tvari ima i svoju prirodnu, manje opasnu verziju. To vrijedi za sve od PVC zavjese u kupaonici do posteljine.

Kad otrov ima cvjetni miris

Na prvom mjestu po opasnosti je travnjak ispred vaše kuće. Upravo zbog toga prije no što pustite dijete da sjedi na travi i igra se, razmislite koliko ste i kakve ste pesticide ili herbicide po njoj špricali. Nekoliko je znanstvenih studija pokazalo kako herbicidi i pesticidi imaju djelovanje slično hormonima, pogotovo kod male djece.

Osim toga, izloženost ovim toksičnim kemikalijama povećava opasnost od karcinoma ili neuroloških stanja kao što je Parkinsonova bolest. Stoga, ako ste ljubitelj roštiljanja u svom dvorištu i imate malo dijete ili kućnog ljubimca koje stalno trčkara i valja se po zelenoj površini uživajući u proljeću, razmislite je li vam važnije da imate najljepši travnjak u susjedstvu ili zdravlje vaše obitelji.

Opasnost vreba ispod sudopera

Većina ljudi upravo ispod sudopera drži cijelu paletu sredstava za čišćenje kojima se služimo pri uklanjanju prljavštine, prašine, kamenca i ostalog. Oni nas rješavaju jednih opasnosti za zdravlje, ali sami po sebi predstavljaju drugu. Sredstva kojima ribamo kupaonicu, pločice, parkete, laštimo drveni namještaj i peremo suđe ili prozore puni su toksina. Većina njih može imati opasne posljedice po zdravlje, osobito kad su u pitanju dišni putovi. Sredstva koja sadrže puno klora znanstvenici doveli u vezu sa vjerojatnošću nastanka astme.

Stoga se preporučuje zamjena postojećih, snažnih sredstava za čišćenje sa njihovom blažom, nježnijom verzijom. Činjenica je, da onaj tko redovito čisti svoj dom ne treba hard core sredstva za čišćenje, jer toliko prljavštine ipak nemamo u domovima, a drastično ćemo smanjiti udisanje štetnih kemikalija.

Otrovne igračke

Tko bi uopće pomislio da kutija s dječjim igračkama skriva bezbrojne opasnosti za zdravlje najkrhkijeg člana vaše obitelji. Najveća prijetnja za zdravlje su igračke koje su farbane bojama koje sadrže olovo. Većina djece pogotovo u manjoj dobi, većinu svojih igračaka stavlja u usta, pa postoji velika opasnost od direktnog trovanja.

Do sada je najviše pritužbi bilo na igračke koje su proizvedene u Kini, zbog čega su se u SAD-u s tržišta povlačile ogromne količine igračaka. Osim što možete provjeravati kemijski sastav igračaka, dijete možete zaštititi i tak oda pazite da redovito pere ruke, kao i da ga odviknete od stavljanja igračaka u usta.

Čudovište iz ormara

Tko bi rekao da se toksini skrivaju i u ormaru. Međutim, ako dio svoje odjeće nosite na pranje u kemijsku čistionicu ili koristite vrećice protiv moljaca, kada otvorite vrata ormara koji je cijelo vrijeme zatvoren, udahnut ćete gomilu štetnih tvari. Sredstva protiv moljaca zapravo su izrazito toksične kemikalije, koje mogu štetno djelovati na živčani sustav, a ako dijete proguta te kuglice, to može dovesti i do smrti.

Isto tako udisanje tih kemikalija koje se u zatvorenom ormaru samo koncentriraju dugoročno povećava vjerojatnost oboljenja od karcinoma. Zbog toga stručnjaci preporučuju korištenje prirodnih sredstava koja jednako učinkovito tjeraju moljce od vaše odjeće. To su suha lavanda ili blagi proizvodi od cedra. Što sa odjećom iz kemijske čistionice?

Dokazano je da harbor perchloroethylene, najčešća kemikalija koja se koristi kod kemijskog čišćenja odjeće uzrokuje rak, to se dokazalo na laboratorijskim životinjama, Zbog toga je preporuka minimalizirati kemijsko čišćenje odjeće. Ako pak imate odjeću koju morate čistiti na taj način, kad ju donesete iz čistione, obavezno ju izvadite iz vrećice i ostavite da se prozrači.

U zagrljaju kemikalija

Prosječna osoba čak jednu trećinu svog života provede u krevetu. Problem je u tome što većina madraca sadrži kemijske tvari poznate kao PBDE, koji su u većini zemalja Europe zabranjene još 2004. godine.

One ugrožavaju imunološki sustav, a pojedina ih istraživanja povezuju i sa razvijanjem karcinoma, kao i smanjenom inteligencijom kod djece.

Madraci također mogu sadržavati i formaldehide kao i benzene koji također imaju kancerogeno djelovanje na ljudski organizam. Srećom, uvijek postoji alternativa. Svoj madrac možete zamijeniti zdravijom varijantom, koja je proizvedena od organskih materijala, kao što je organski pamuk ili vuna.

Toalet vaše mace

U kutiji u kojoj vaša umiljata maca vrši nuždu nalaze se kemikalije koje mogu ozbiljno oštetiti vaša pluća i uzrokovati rak. Svatko tko je barem jednom čistio mačji WC zna kako je kašljati od oblaka prašine koji se pri procesu digne.

Pijesak za mačke koji sadrži kemikalije uvijek možete zamijeniti ekološkom verzijom u kojoj se nalazi ‘pijesak’ napravljen od kukuruza, žita, cedra ili borovine. Isto tako, jako je važno mačji WC staviti na prozračno mjesto, piše Health.

Javno.hr

5 komentara na “Saznajte gdje se sve nalaze kancerogeni otrovi u našoj blizini”

 1. Anonimno napisao:

  GMO, sjeme u HR. Wouu, a samo da probate svatit da je i GMO odavno odobren u HR. Najveći kemijski proizvođač GMO proizvoda MONSANTO (pogledajte na googlu video od david icke-a). Uglavnom postoji veleprodaja GMO sjemena u zagrebu = monsanto d.o.o. a sjemena se prepakiraju (vj negdje u HR) i šalju uredno u shopove. Pa si nonica doma posadi salatu, mrkvu, kumpire i malo trukinje za prahce, čije meso jedete i vi u supermarketima. KARAVANA PROLAZI A PAS NITI VIDI NITI ČUJE NITI LAJE, a mi se iz dana u dan trujemo. Ovome bi mogli posvetiti i jedan članak na iPazin-u. Naslovom koji je postavljen kao pitanje: Gmo sjeme u hrvatskoj? a ima i http://www.gmo.hr kao “poglavarstvo” koje se brine o tome da se sjeme uredno distribuira bez nekih većih problema a noda će oni kao istražiti i vidjeti dali je to štetno. A normalno da nitko neće u jedan dan crknut od GMO-a, a na period kroz 10 godina sve će njive biti zatrovane. Pa čak i mi sami ćemo reći: to mi je sigurno od loše prehrane, pušenja, alkohola, stresa itd. Nitko neće ni htjeti ni željeti dokazivati suprotno. Monsanto uredno prodaje, ako tko zucne uredno će dobiti po glavi i nestati za 60 sekundi. A KARAVANA PROLAZI…

  1. Anonimno napisao:

   ajde napisi ti clanak na ipazinu kad si vec toliko upucen/a

  2. Anonimno napisao:

   Ajde, ne drami. Ako je nešto GMO ne znači nužno da je štetno i da se time automatski “trujemo” kako ti kažeš. Zato i gotovo sve zemlje dozvoljavaju uvoz i prodaju GMO hrane. Do sada se pokazalo da je vrlo malo GMO hrane stvarno štetno. Ali, svakako, kontrola je nužna.
   Koliko sam ja osobno upućen, mislim da su puno štetniji neki E… aditivi u piću, slatkišima i nekim suhomesnatim proizvodima. Paradoksalno je da su ti isti aditivi i proizvodi koji ih imaju zabranjeni za prodaju u zemlji proizvođača, a uredno se proizvode i prodaju u Hrvatskoj i ostalim zemljama. To je, po meni, alarmantnije od GMO-a.

   1. Anonimno napisao:

    Da imaš pravo, svi za GMO. Gmo je zakon. Terapija zdravlja putem GMO proizvoda.

   2. g napisao:

    link1
    link2

    Krivo si upućen.Inače volim kad se priča o nečemu (komentira),a nema se pojma što se govori. Gore su ti navedene stranice pa si malo pročitaj, a ako t e više zanima postoje knjige ˝Sjeme obmane˝ i ˝Sjeme uništenja˝, a možeš i samo jednostavno utipkati monsanto u google i traži..

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.