Schengen na granici: Trebat će nam putovnica za u zahod

VrtićTanka zelena linija koja prolazi kroz gostionicu Slovenca Saše Kalina, ispod biljarskog stola i pored šanka, mjesto je gdje završava, ali i počinje Europska unija. Kalinov ugostiteljski objekt nalazi se u Obrežju, na samoj granici Slovenije i Hrvatske, na liniji razgraničenja.

‘Trebat će nam putovnica da možemo otići u zahod’, žali se Denis, jedan od stalnih gostiju i dodaje: ‘U suprotnom ćemo biti ilegalni imigranti.’ Njegove riječi samo su šaljivo pretjerivanje, ali lokalni posjetitelji već su preimenovali prostoriju na slovenskoj strani bara u ‘EU toalet’, prenosi britanski Times.

Od petka će se novih devet članica Europske unije pridružiti europskom području bezviznog režima. Bilo tko na teritoriju EU-a moći će putovati od Tallinna do Lisabona bez pokazivanja putovnice.

No dok su neke granice neprimjetno nestale, one druge, istočnije, ulaskom u šengensku zonu postat će strogo kontrolirane. Jasan je primjer granica između Slovenije i Hrvatske.

‘Neće biti lako’, govori Kalin dok se naginje preko hrvatske strane stola za biljar i ubacuje crnu kuglu u rupu na slovenskom dijelu. ‘Ovo je povijesni trenutak, to je mjesto gdje se vitalni krajevi EU-a spajaju.’

Slovenija, koja u siječnju 2008. godine preuzima mjesto zemlje što će predsjedati Europskom unijom, vjerojatno se treba najmanje brinuti zbog novog viznog režima u odnosu na druge istočnoeuropske zemlje. Granica s Hrvatskom duga je samo 600 kilometara, neki mostovi na Kupi i Sutli bit će zatvoreni, a transport preusmjeren na druge granične prijelaze.

Kalinovi gosti nemaju mnogo razloga za brigu.

‘Imali smo četiri ilegalca u dvorištu prošlog tjedna’, nehajno kaže Saša Kalin, kao da se to odnosi na svinje koje su nekada uzgajali u blizini današnje gostionice. ‘Sklonili su se u starom svinjcu mog oca.’ Bjegunci su bili Kinezi i jedna osoba iz Bangladeša.

Nedaleko od gostionice nalaze se dva uspavana hrvatska pogranična policajca, drugi su 800 metara dalje. Trgovina ljudima brzo se mijenja i prilagođava strogim mjerama novih granica šengenske zone. Jedna od ruta u Europsku uniju je morska, često iz Afrike do hrvatskih otoka, a zatim ribarskim čamcima do hrvatskog kopna i preko zelene granice sa Slovenijom.

Neki granični prijelazi podsjećaju na obične kapije, ali sada će Slovenci udaljiti izbjeglice 30 kilometara od granične linije. U praksi to znači da će trgovci ljudima ostavljati ilegalne imigrante da se sami snalaze po oštroj alpskoj zimi.

Od Slovenije do Estonije, nekadašnje vojne barake prilagođene su za smještaj izbjeglica. Diplomat iz Ljubljane kaže da će Slovenija postati ‘usko grlo za ulaske s Balkana’. Ukoliko ponovno dođe do sukoba na Kosovu, to bi moglo izazvati val izbjeglica prema Europskoj uniji, gotovo kao i tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.