Šćike predstavljaju hrvatsku baštinu u Švedskoj

scike.jpgIstarska etno-skupina Šćike ovoga će ljeta, od 28. lipnja do 1. srpnja, boraviti u Rattviku u Švedskoj gdje će nastupom 29. lipnja predstavljati Hrvatsku na EBU Folk Festivalu. Riječ je o radijskoj manifestaciji europske i svjetske suvremene i popularne narodne glazbe, ali i najjačoj europskoj i svjetskoj medijskoj etnoglazbenoj priredbi pod pokroviteljstvom središnje europske radiotelevizijske asocijacije – European Broadcasting Union.

Prema najavi, istarske Šćike bit će u Švedskoj jedini predstavnici hrvatske kulturne baštine, a predstavit će tradicionalnu istarsku glazbu i napjeve te dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja koji su uvršteni na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine.

– Upravo su ta baština i glazbeni korijeni temelj i podloga kojim ti mladi glazbenici izražavaju svoju privrženost glazbi u kojoj se osjeća tradicija, u izvedbama izvorna i obrađena, te nadahnuće za vlastite skladbe i oblikovanje osobnog glazbenog izričaja. U skladbama uz tradicionalne istarske instrumente poput bajsa, miha, sopela, mišnjica i harmonike trieštine, koriste i moderne instrumente, od bubnjeva, gitare, bas gitare, pa do đemba i udaraljki, ističe se u najavi te naglašava da Šćike čine “mladi glazbenici koji svojim izričajem zastupaju raznolikost i bogatstvo hrvatske glazbene baštine, a ovo im je prilika za upoznavanje različitosti, ali i sličnosti u svijetu glazbe te upoznavanju brojnih glazbenih kultura, kao i predstavljanju vlastite, hrvatske glazbene kulture u svijetu”.

Šćike djeluju u sastavu: Zoran Karlić vokal, mih, roženice, sopile, volarice, frula; Dorian Floričić vokal, bajs, harmonika, djembe i udaraljke; Moreno Marušić bubnjevi; Armin Poldrugovac bas gitara i vokal; Ratko Barać električna, akustična gitara i vokal; Massimo Fornažar harmonika trieština i šuškalice; Milan Grbić violina i vokal. Glazbenici su godinama aktivno djelovali u kršanskom folklornom KUD-u “Ivan Fonović Zlatela”.

Podsjetimo da HRT – Hrvatski radio na EBU Folk Music Festivalu redovito sudjeluje od 1992. godine. Hrvatska je bila domaćin Festivala u Puli 2004. godine i u Opatiji 2011. godine. Ove će godine domicilnu etno-folk glazbu u Švedskoj predstaviti glazbeni sastavi iz ukupno 17 zemalja.

EBU Folk Music Festival okuplja predstavnike radijskih kuća kojima je važna glazba kao osnovni izričaj, ali i kao poticaj i potpora zalaganju za boljitak svakodnevice, a svake godine održava se u drugoj državi. Snimke EBU festivala bit će emitirane na velikom broju europskih i manjem broju svjetskih radiostanica.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.