SDP Istre o spajanju vodovoda: ‘Zar nam treba još jedan Kaštijun?’

“U tijeku je projekt prekrajanja vodnouslužnih područja u Republici Hrvatskoj, a prvi nacrt prijedloga stručnih službi Hrvatskih voda na području Istarske županije predviđa 2 vodnouslužna područja. Trenutno, na području Istarske županije postoje 2 tvrtke kao isporučitelji vode, vodovodi u Buzetu i Puli, 1 tvrtka koja je isporučitelj vode i odvodnje, a to je Labin, te ukupno 6 tvrtki  koje su zadužene samo za odvodnju u Umagu, Buzetu, Pazinu, Poreču, Rovinju i Puli. Nadalje u planu prekrajanja su i tvrtka VSI  Butoniga te IVS.”, rekao je na konferenciji za novinare umaški gradonačelnik i prvi čovjek istarskog SDP-a Vili Bassanese. Njegovo izlaganje prenosimo u nastavku, a nakon njega, obraćanje njegovog stranačkog kolege Danijela Ferić o istoj tematici.

“Dakle, nacrt prijedloga prekrajanja granica vodnouslužnih područja je prijedlog stručnih službi Hrvatskih voda, a time i Vlade, te predviđa 2 vodnouslužna područja u našoj županiji: Vodovod i odvodnje Pule i Labina, kao jedno samostalno područje, te drugo vodnouslužno područje koje pokriva sadašnji Istarski vodovod Buzet (Umag, Novigrad, Buje, Poreč, Pazin, Buzet). To konkretno znači da se spajaju Pula i Labin, dok Istarski vodovod Buzet ostaje u svojim granicama. To su jedine istinite činjenice.

‘Istra može imati čak 6 vodnih područja’

Valja napomenuti kako je temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužno područja 2 milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, na području Istarske županije postoji mogućnost uspostave čak 6 vodnouslužnih područja i to Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin i Buzet-Pazin.

Prijedlog 9 IDS-ovih gradonačelnika je da cijela Istarska županija bude jedno vodnouslužno područje, odnosno da se osnuje samo jedna tvrtka. To je njihov legitiman politički stav i ja to zaista razumijem. No u Istri postoji još 1 gradonačelnik i 31 načelnik te preko 200 tisuća ljudi koji su korisnici sadašnjih i budućih usluga vode i odvodnje, stoga je moja obveza građane upoznati s činjenicama, kao i s mogućim posljedicama koje ih očekuju.

Prijedlog IDS-ovih gradonačelnika je u suprotnosti sa strukom i istinom te je riječ isključivo o političkoj odluci kojom se želi centralizacija i koncentracija političkog odlučivanja.

Da pojasnim: zbog čega bi bilo tko, a to je samo jedna osoba u Puli koja ima politički utjecaj u skupštini te jedne tvrtke, trebao odlučivati o cijeni vode i razvoju vodovoda i kanalizacije u Poreču, Raši, Buzetu ili Pazinu? To je školski primjer centralizacije. Po istoj logici trebalo bi ukinuti sve gradove i općine jer im se oduzima ustavna mogućnost da samostalno odlučuju o svom razvoju te se time poništava volja građana i rezultati na izborima.

Svaki Zaključak koji određuje budućnost tvrtke trebao je biti donesen na skupština tih vodovoda i odvodnji te obrazložen sa stručnim podacima i propisanim uvjetima. To se, naravno, nije dogodilo, jer kako bi primjerice gradonačelnik Buzeta, koji je predsjednik skupštine Istarskog vodovoda Buzet, glasao za Odluku da se taj vodovod ugasi i sve pripoji npr. vodovodu u Puli?!

Upravo da bi se izbjegle takve situacije, gradonačelnici IDS-ovih gradova su linijom manjeg otpora donijeli jedan isključivo politički zaključak s prijedlogom, bez ikakvog obrazloženja, o 1 vodnouslužnom području koji je u suprotnosti s prijedlogom struke Hrvatskih voda.

Više na istarski.hr

4 komentara na “SDP Istre o spajanju vodovoda: ‘Zar nam treba još jedan Kaštijun?’”

 1. Vitorio napisao:

  Lik je definitivno u pravu. I mislim da argumente koje je naveo protiv spajanja vodovoda nisu jedini, nažalost. Ovo zahtjeva široku informaciju gradjana o svim aspektima, cijena vode, izgradjenost pojedinih vodovoda. Stanje cjevovoda, rezervara, postrojenja, gubitaka vode i novca i slično. Ne budimo ovce.

  1. ca_je_sigurno_je_sigurno napisao:

   što će istri 3 vodovoda? i decentralizacija i stanje mreže i cijena vode se može uskladiti ako postoji volja za to. ali, politička pozadina u miksu sa uhljebima miriše na katastrofu = sve po starom.

   1. Anonimno napisao:

    U normalnoj zemlji to bi značilo manje zaposlenih, manji troškovi nabave, efikasnije upravljanje regionalnim vodovodom, nižu cijenu vode.

    Poli nas to znači sve suprotno.

   2. Anonimno napisao:

    Ne treba Istri, ali treba IDS-u.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.