SDP premoćno, HDZ zadovoljan, IDS-u jedan mandat manje

IzboriS rekordnim brojem od čak sedam osvojenih mandata SDP je odnio premoćnu pobjedu u osmoj izbornoj jedinici. Stoga je razumljivo zadovoljstvo kojim “noć poslije” prvi s liste, župan Zlatko Komadina, komentira izborni rezultat.

– Nikada ovoliko osvojenih mandata, ja sam apsolutno zadovoljan i zahvaljujem građanima na povjerenju – izjavio je Komadina te dodao kako je uz činjenicu da čak pola kandidata s liste ide u Sabor.

Upravo je Komadina bio taj koji se izrazito trudio podići atmosferu u stranačkom stožeru nakon što su DIP-ovi neslužbeni rezultati iz sata u sat potvrđivali prednost HDZ-a. S torbom u automobilu najavaljivao je odlazak u Zagreb još iste noći, ali do kasnih sati ostao je ipak u Rijeci.

Kad je riječ o ostalim strankama u osmoj jedinici, Komadina kaže da su svi ostvareni rezultati bili očekivani. Predsjednik županijskoga HDZ-a, Gari Cappelli, s tri je mandata vrlo zadovoljan.

– Očekivali smo i četvrti, ali uopće nisam razočaran. Osjetan je rast birača i u gradu Rijeci, što nas posebno veseli, i ovo je odličan start za pripremu lokalnih izbora – istaknuo je Cappelli.

Osobno je pomalo iznenađen lošim rezultatom PGS-a i HNS-a, koji su u 8. izbornoj prvi put ostali bez parlamentarnog zastupnika. Najjača istarska regionalna stranka, IDS, osvojila je tri mandata i zadovoljni su.

– Zadovoljni smo jer ćemo u Saboru ponovno imati Klub, a bez tog kluba Istra bi bila nijema. Važno je reći da su za nas ovo bili najteži izbori jer smo prvi put od 1992. na parlamentarne izbore izašli samostalno – kaže nositelj liste Damir Kajin.

– Nadam se da se ipak ovaj put koplja neće baciti u trnje, premda više pregovaračkih mogućnosti za sastavljanje nove Vlade ima Sanader, nego Milanović – dodao je Kajin.

On se ipak nada i vjeruje da će Milanović moći okupiti koaliciju lijevog centra i dobiti mogućnost da SDP sastavi Vladu koju će IDS podržati.

– U tom slučaju tražit ćemo regionalizaciju države, više novca za Istru i bolji status umirovljenika. Logično je očekivati da će ministarsko mjesto dobiti IDS – rekao je Kajin.

HSU je u 8. izbornoj dobio, kao i prije četiri godine, jedan mandat i to je, kako smatra nositelj liste, bivši i budući saborski zastupnik Silvano Hrelja, priznanje za njihove dosadašnje rezultate i poticaj da te rezultate sačuvaju i unaprijede.

Komentirajući rezultate na nacionalnoj razini izjavio je kako je to veliki neuspjeh.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.