Sedam dana stvaranja svijeta u Pazinu

2Pazin se iznova pokazao kao nepresušno vrelo iz kojeg nastaje svemir. Sedam dana stvaranja zvuči izrazito mitski iako se zapravo radi o razdoblju između 10. i 16. kolovoza kada se, po 11. put otkako je ideja ovog festivala ugledala svjetlost dana, stvorio svijet.

Tjedan dana radionica ima vrlo konkretnu svrhu – da se putem pet iskustvenih radionica (Šenji IV – kiparstvo, kazališna radionica “Kompromis”, foto laboratorij Stari zanati – dijapozitivi, kompozicija – pazinski zvuci, kreativno pisanje – “Inter-punkt”) i dvije projektne (glazbena radionica – improvizacija i 7DS rezidencija) dođe do rezultata kojeg volimo zvati umjetničkim djelom.

Šenji IV kiparski je kolektiv sastavljen od Valtera Černeke i osam para ruku koji je načinio skulpturu od gipsa i gline, a gradila se na pazinskom betonu društvenog centra Veli Jože te je zadobila svoj konačni oblik i stekla svrhu kao scenografija kazališne izvedbe na završnoj večeri festivala “Upravo stvoreno”. Kazališna radionica “Kompromis” pod vodstvom Šandora Slackog temeljila se na promišljanju pozicije umjetnika u društvu i polazila od motiva klasika poput “Fausta”, “Majstora i Margarite” i “Slike Doriana Graya“. Sudionice su se ponajprije bavile istraživanjem kako tijelom doći do njegovog negativa budući da su bile vidljive jedino onda kada su bile osvijetljene njihove bijele uniforme i rukavice. Jedan od zadataka koje su trebale savladati je i uklapanje u dijapozitive koji su nastali na foto laboratoriju Stari zanati – dijapozitivi Svena Stilinovića. Igra dijapozitivima poslužila je i kao sjajan epilog kazališnoj izvedbi u kombinaciji sa sudionicima glazbene radionice koju je vodio Goran Farkaš. Suradnja vrsnih glazbenika urodila je glazbenom podlogom predstavi, a sastojala se od zabilježenih zvukova pazinskog okruženja koje je Tin Dožić pretvorio u dvokanalnu audio instalaciju koja se potom izmiješala sa saksofonom Trevora Browna, mihom, gitarom i sviralom Gorana Farkaša te harmonikom Veronice Canale.

Radionica kreativnog pisanja Intepunkt pod paskom Neve Lukić obilno je rodila tekstovima koji su poslužili kao svojevrstan postskriptum predstavi i festivalu u vidu čitateljskog performansa.

Paralelno s ovim radionicama umjetnici na rezidenciji festivala snimali su film “Sedam” inspirirani legendama o štrigama i Krsniku, foto istraživanje Lee Anić “Analiza svjetla, druga”, multimedijalna instalacija Luane Lojić “Kristali“, a poduke iz glazbene improvizacije davao je Trevor Brown.

Paralelno u ovom slučaju zapravo i nije tako dobra riječ jer su se sve aktivnosti odvijale istovremeno, nadahnjujući se, utječući jedna na drugu ne bi li se prožele i sažele na završnoj večeri festivala. Ključan element festivala je upravo interakcija, dijalog, zajedničko promišljanje i komentiranje, mini suradnje koje su se događale na svakom koraku, a koje su doprinijele u stvaranju i određivanju svih nastalih radova. Tridesetak osoba sedam je dana dijelilo ne samo životni prostor i zadatke radionica već i ideje, iznalazilo problematike i rješenja. Uronjeni u Pazin i okolicu stvarali su svojevrstan kronotop, mjesto vlastitog vremena i prostora koji se materijalizirao u pazinskom Kaštelu posljednje festivalske večeri. U skulpturama, dijapozitivima, glazbi, tekstovima, izložbama, kazališnoj izvedbi i filmu sudionici su mogli prepoznati komadiće rasprava vođene na ručkom Pod lipom, na kavi na terasi Bunkera, na putu kroz drvored ili prema Kaštelu, na klupici pred bivšom vojarnom…

Udruge Mali veliki čovjek i Mig, koje su organizirale Sedam dana stvaranja ostale su vjerne osnovnom konceptu i cilju festivala, a taj je stvaranje radnog prostora, platforme koja u produkcijskom i edukativnom smislu pruža infrastrukturu za zajednički rad i mogućnosti da se krajnji produkt predstavi u zajednici u kojoj nastaje. Također jedan od važnijih elemenata jest omogućiti svakom sudioniku da sam sebe doživi kao sposobnu, kreativnu, odgovornu osobu koja ima mogućnost biti u dodiru s drugima putem direktnog kontakta, aktivnog eksperimentiranja, odgovornosti za sebe i svoje reakcije te osvještavanje sebe “sada i ovdje”, a po mom sudu u tome se i uspjelo.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.