Selo i 50 hektara zemljišta u zakup bez naknade

Postojeće zgrade na Gortanovom brijegu (zapravo je to cijelo selo) u vlasništvu Grada Pazina, pedeset hektara okolnog gradskog zemljišta te otprilike još toliko hektara državnog zemljišta planska su osnova budućeg centra za regionalni ruralni razvoj Istre, koji na toj lokaciji kani izgraditi Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Korak prema realizaciji ove ambiciozne zamisli, koja se razvila iz prvotnog projekta trajne zaštite istarskog goveda, ugovor je o zakupu nekretnina što ga je na posljednjoj sjednici usuglasilo pazinsko poglavarstvo. Po prijedlogu ovog ugovora (prihvatiti ga moraju još i Gradsko vijeće te Istarska županija kao osnivač AZRRI-ja), sve gradske nekretnine u kompleksu Gortanovog brijega dale bi se AZRRI-ju u zakup na 30 godina i praktički bez naknade, no zakupac bi morao snositi sve investicije i pokrivati sve komunalne troškove. Dvije su kuće na Gortanovom brijegu još naseljene (radi se o stanarima u gradskim stanovima) pa Grad tim obiteljima treba osigurati zamjenski smještaj. AZRRI bi imao rok od tri godine za privođenje namjeni zakupljenih nekretnina.

Pazinska podrška projektu tog centra ovim formalnim činom ugovora o besplatnom zakupu zapravo je vrijednosno nemjerljiva. Bez tih nekretnina projekt se ne bi mogao ni ostvariti pa je poglavarstvo pokrenulo proceduru imenovanja predstavnika Grada u Nadzornom odboru AZRRI-ja. Postupak bi trebao ići ovako: pazinsko vijeće (na prijedlog poglavarstva) mora podnijeti zahtjev Skupštini Istarske županije da imenuje predstavnika Grada Pazina u NO toga društva. Stjecajem okolnosti, gradonačelnik Neven Rimanić je upravo sada i predsjednik NO-a AZRRI-ja, no Pazinci se žele osigurati da njihov utjecaj u budućem razvoju ovog projekta bude personaliziran službenim gradskim predstavnikom i kada u điru budu neke druge osobe.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.