Šesti Internacionalni sajam pršuta Tinjan od 20. do 21. listopada

Povodom najave šestog Internacionalnog sajma pršuta koji će se održati u Tinjanu 20. i 21. listopada danas je u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula održana konferencija za medije na kojoj su najavljeni program i noviteti ovog već tradicionalnog sajma.

U tradiciji istarskog kulinarstva pršut je vrhunac i mjerilo za svako dobro, a njemu u čast Općina Tinjan organizira tradicionalni Internacionalni sajam pršuta ISAP. ISAP – Internacionalni sajam pršuta, svake se godine u mjesecu listopadu održava u Tinjanu, malom istarskom mjestu u središnjoj Istri.

Mladen Rajko, načelnik Općine Tinjan napomenuo je kako će Sajam ove godine okupiti oko 30ak  proizvođača pršuta iz različitih europskih zemalja – Portugal, Španjolska, Italija, Slovenija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Francuska te naravno Hrvatska, a kroz dva dana koliko traje sajam, Tinjan posjeti preko 25.000 ljubitelja ove delicije.

Još se 2006. godine Općina Tinjan s pravom proglasila Općinom istarskog pršuta, a sve to prvenstveno zahvaljujući vrhunskim proizvodima tinjanskih pršutana, kojih se na tom relativno malom području nalazi čak pet.

Tom će prilikom biti i otvoren Eko sajam „Zeleni prsten” koji okuplja 15ak proizvođača ekološke hrane sa područja Istre,a svi će posjetitelji moći kušati i kupiti eko proizvode.

Gost sajma bit će i Općina Jerez de los Caballeros iz Španjolske, s kojom je općina Tinjan potpisala pismo o prijateljstvu, a daljnja intencija je i bratimljenje. Pršut partner iz španjolske općine koji će se predstaviti na sajmu jest Augustin Gordillo. Općinu je na konferenciji predstavila gospođa Gonzales Moreno.

Mladen Dujmović potpredsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta napomenuo je kako je Tinjan postao mjesto edukacije potrošača i takmičenja proizvođača.

U sklopu sajma održat će se zanimljivi okrugli stol na temu: Revitalizacija željeznice u Istri i prometna povezanost u funkciji razvoja turizma u “Istri bez granica”. Usliejdit će i dva predavanja – Ivan Mihovilović: Procedura certifikacije ekološke proizvodnje te Nenad Kuftić:  Ekološka proizvodnja i udruživanje ekoloških proizvođača.

Ovogodišnji novitet jest i suvenir sajma – privjesak za ključeve u obliku pršuta s potpisokm Općina Tinjan kao uspomena na ovu važnu istarsku manifestaciju.

PROGRAM
PETAK 19.10.2012.
19:00 Svečano otvaranje međunarodnog projekta EU COOP
SUBOTA 20.10.2012.
09:00 Sportski program:
– V. Svjetsko prvenstvo u pljočkanju
– gađanje glinenih golubova
10:00 Polazak pješaka stazom suhozida
11:00 Svečano otvaranje 6. Internacionalnog sajma pršuta – ISAP 2012
– Otvaranje Eko sajma “Zeleni prsten”
– Otvaranje XVIII. izložbe kosiri
11:45 Podjela nagrada i priznanja
12:30 Folklorni nastup “Kumpanije kosirići”
14:00 Okrugli stol na temu: Revitalizacija željeznice u Istri i prometna povezanost u funkciji razvoja turizma u “Istri bez granica”
16:00 Predavanje (Dom mladih):
Ivan Mihovilović: Procedura certifikacije ekološke proizvodnje
Nenad Kuftić:  Ekološka proizvodnja i udruživanje ekoloških proizvođača
18:00 Degustacija pršuta Jamon Iberico – proizvođač Aquillino (Jerez de los Caballeros)
21:00 Plesna zabava uz MLADENA GRDOVIĆA i Rekonstrukcija band
NEDJELJA 21.10.2012.
11:00 Otvaranje sajma
12:30 Folklorni nastup “Kumpanije kosirići”
14:00 Gastro predstavljanje Konobe “Vinja” (sladoled s pršutom)
16:00 Turnir u potezanju konopa
17:00 Degustacija pršuta Šampiona
21:00 Plesna zabava uz THE NIGHT EXPRESS BAND
Napomena:
Tijekom manifestacije sve će goste zabavljati “Alfa Time Band”, “Replay band”, “Magnolija”, Serđo Valić i “Tu i tamo” band
Voditelj:
Mario Lipovšek Biattifiaca

regionalexpress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.