Kada si roditelji međusobno pomažu, sve je lakše!

S današnjim danom završava projekt Udruge Hoću-Mogu “Roditelj pomaže roditelju” koji je sufinanciran iz proračuna Istarske županije za 2016. godinu u iznosu od 5.000,00 kn. Početkom srpnja 2016. godine Udruga je pokrenula telefonsku liniju za pomoć roditeljima djece s teškoćama u razvoju kako bi se Udruzi mogli javiti s pitanjima i problemima na koje svakodnevno nailaze.

Kroz ovaj projekt povezali su se međusobno roditelji sa istim ili sličnim problemima i tako si međusobno pomagali. Kada nisu znali odgovor, Udruga je službeno potražila odgovore u nadležnim institucijama. Cilj projekta bio je pružiti pravodobne informacije korisnicima linije radi ostvarivanja svojih prava i tako omogućiti da djeca ostvare svoj puni potencijal. Na službenoj stranici Udruge pod rubrikom “Roditelj pomaže roditelju” istaknuta su najčešća pitanja i odgovori.

Odgovore smo često potražili kod stručnih suradnika koji u Udruzi djeluju kao članovi, volonteri ili vanjski suradnici, a to su defektolog/logoped, fizioterapeut, psiholog te Montessory odgajatelj. Pitanja su se najčešće odnosila na Vojta terapiju, koju Udruga provodi za svoje članove od kolovoza 2016., a po prvi puta se provodi u Istri. Česta pitanja bila su vezana za odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju, jer kako se pokazalo, roditelji su vrlo loše upoznati s oblicima školovanja takve djece, te što obrazovanje po nekom Rješenju znači za daljnje školovanje i kako se sve to odnosi na njihovu mogućnost zapošljavanja sutra.

Isto tako roditelje je zanimalo koja prava djeca imaju nakon završenog školovanja, kamo spadaju osobe s teškoćama nakon školovanja kada im je oduzeta sposobnost na rad, no na neka pitanja još se uvijek čekaju odgovori. Neka od pitanja odnosila su se na ulogu i prava pomoćnika u nastavi, posebno ako učitelji nerado surađuju. Roditelji kada se susretnu s teškoćom kod djeteta, najlakše potraže pomoć kod roditelja pa tek nakon toga se odlučuju na traženje stručne pomoći u ustanovama ili institucijama. Udruzi se u prosjeku jave svakodnevno 3-4 roditelja i traže odgovore na svoja pitanja.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.