Skakali u Pazinsku jamu

Skakali u Pazinsku jamuOsmorica Litvanaca nedavno su pohodila Pazin ne bi li u njemu iskusila čari “rope jumpinga”, odnosno skakanja s visina uz pomoć elastičnog užeta pričvršćenog za fiksne točke.

Tragajući za pogodnim mjestima za skakanje, prije tri godine put ih je doveo do Luke Labinjana, alpinista i predsjednika pazinskog Speleološkog društva “Istra”, te njegovog brata Tomislava. Ovih su dana oni organizirali skakakanje s mosta Vršić nad Pazinskom jamom, u čemu su se osim Litvanaca okušali i domaćini.

Skok u Pazinsku jamu po sistemu protuutega

Tako su uz braću Labinjan skočili i hrabri ili ludi, kako se uzme, Ivan Frančula, Saša Dobrić, Toni Batovac, Sebastijan Labinjan, Petar Matika, Neven Galant, Floriano Belić i Roni Ladavac. Litavskim je skakačima ovo bilo posebno iskustvo i stoga što u svojoj zemlji nemaju često prigode skakati s ovakvih visina, pa uglavnom fiksiraju uže na različite zgrade, antene, stupove, i tako istegnu tzv. tirolsku prečnicu.

Skakači su uglavnom bili iz glavnog grada Vilniusa, odakle dolazi njih četvero – Arvydas Vasilauskas, Dainius Pilypas, Lina Ţukauskaitë te Vita Mikuličiűtë, dok su Linas Ramođka i Andrius Pranskevičius bili iz Kaunasa, Aidas Bibunas iz Ukmerea, a Aurelija Ţukauskaitë iz omanjeg Pasvalsa.

Nakon Pazina i obilaska drugih istarskih mjesta, oprema pripremljena u Speleološkom društvu “Istra” iskorištena je za skakanje s Limskog kanala, a svi su bili na svojim pozicijama osiguravajući skakače. No u tom trenutku pojavila se policija i naložila im da pokupe opremu i odu. Ipak, Litvanac Pilypas uspio je skočiti sa 125 metara visine.

Uslijedio je posjet Istarskim toplicama i spuštanje užetom niz litice stijene, a posjet je završio ponovnim skokovima s mosta Vršić. Oduševljeni Istrom, hranom i toplim dočekom, Litvanci su obećali revanš na domaćem terenu.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.