Skolimowski u Motovunu

motovunNakon Kena Russella, Terrencea Daviesa, Ulricha Seidla i drugih značajnih redatelja, nagradu Maverick na predstojećem festivalu u Motovunu primiti će poljski redatelj, scenarist i glumac Jerzy Skolimowski.

Redateljsku karijeru započinje početkom 1960-ih, u drugoj polovici desetljeća režira nekoliko zapaženih cjelovečernjih filmova modernističke orijentacije (Walkover, Barijera, Ruke uvis!), a nakon toga odlazi iz Poljske. Krajem 1970-ih Skolimowski u Velikoj Britaniji režira zapaženi film „Krik“, o čovjeku koji može uništavati krikom, kao i „Rad na crno“ (1982) u kojemu pokazuje sklonost realizmu i socijalnom angažmanu prateći poljske useljenike koji ilegalno rade u Londonu.

Tijekom 1980-ih zapaženiji su mu filmovi triler „Brod svjetionik“ i „Proljetne vode“ (prema romanu Turgenjeva), a početkom 1990-ih počinje s redateljskom pauzom koja će potrajati gotovo dva desetljeća. Utoliko je zanimljiviji njegov povratak s izvrsnom dramom „Ubojstvo iz nužde“ (2010), u kojoj sjajni Vincent Gallo glumi muslimana optuženog za terorizam, koji bježi snježnim istočnoeuropskim bespućima poput ranjene zvijeri. Skolimowski je također glumio u svojim filmovima, kao i u filmovima drugih redatelja. U Motovunu će osobno primiti nagradu.

kulturistra.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.