Školska kuhinja u zgradi Osnovne škole Vladimira Nazora započela s radom

Školska kuhinja u zgradi Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin započela je s radom 6. listopada 2008. godine, a rekonstruirana je i dograđivana u tri faze s dva različita izvoditelja.

Prvu je fazu izvela tvrtka Vladimir Gortan d.d. iz Pazina u vrijednosti od 350 tisuća kuna, drugu tvrtka Navicoop iz Pule u vrijednosti od 510 tisuća kuna, a treću ponovno Vladimir Gortan u dogovorenoj cijeni od 550 tisuća. Dakle, vrijednost provedenih radova je oko 1,4 milijuna kuna. Nadzor nad radovima provodi tvrtka AGI d.o.o. iz Pazina – poduzeće za projektiranje, konzalting i inžinjering, koja je ujedno i projektant dogradnje i rekonstrukcije ovog objekta.

Svrha zahvata je bila povećanje kapaciteta postojeće školske kuhinje, kao i dobivanje dodatnog prostora za smještaj nove kuhinje i potrebnih pratećih prostorija. Od pratećih prostorija predviđene su prostorija za grubu obradu namirnica, prostorija za pranje rublja, sanitarni čvor i garderoba za osoblje, te skladište. Unutarnji pristupi blagovaonici i kuhinji ostali su isti, a izvela su se i dva vanjska pristupa u novom fasadnom zidu. Također, vođeno je računa u izvedbi da se zadovoljavaju uvjeti Zakona o hrani i HACCP-a, preventivnog sustava i visokog higijenskog standarda. HACCP je sustav koji identificira moguće opasnosti (biološke, kemijske i fizičke) koje mogu utjecati na sigurnost hrane i korake u procesu u kojima je moguće provoditi mjere za kontrolu tih opasnosti. Također, provedena je i bakteriološka analiza voda od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja je potvrdila da je voda ispravna za korištenje.

Također, važno je napomenuti da se školskom kuhinjom u matičnoj školi u Pazinu koristi 580 djece od 732 koliko ih školu pohađa. Uz njih, u njoj se redovno hrani 15 učenika i 35 profesora Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin.

www.pazin.hr

40 komentara na “Školska kuhinja u zgradi Osnovne škole Vladimira Nazora započela s radom”

 1. centar napisao:

  Meni je školska kuhinja uvijek bila super kao i ekipa tamo.!

 2. eh napisao:

  “njoj se redovno hrani 15 učenika Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin” – a kad će ta “najbolja škola u Istri” dobiti vlastitu menzu (da ne otvaram pitanje dvorane, koju ta najbolja škola nema, a planira se graditi na kilometar udaljenosti…). Srednjoškolci dok dođu do te kuhinje i dođu nazad izgube pola tzv. velikog odmora (uvijek me je nerviralo ča se to naziva veliki odmor, a traje samo 20 minuta, pa moraš gutat hranu). Druga stvar je i u hrani, koja je nekad bila često bezokusna, barem kad sam ja polazio škole, a ne vjerujem da se mnogo promijenilo, unatoč tzv. HACCP-ima štogod oni značili. Valjda su to neke europske norme… :-)

 3. majkica napisao:

  u teoriji jedno,u praksi drugo,npr.učimo u školi o važnosti zdrave prehrane,žitarice,crni kruh,integralna tjestenina,organsko povrće itd…..a ča nam serviraju u menzama____hrenovke plus majoneza plus senf plus ajvar ,ili,krofna-masna plus jogurt-još masniji ili -kapuz s kobasicon???ili griz plus kakao plus slanac ili senvič-bijeli s mortadelom ili……….kakobiti zdrav i koji primjer time dajemo djeci…pitam se pitam

  1. StatlerWaldorf napisao:

   Pitam se pitam što li jedu ta dječica koja NE jedu u školskoj kuhinji? Hrana u školskoj kuhinji je barem raznolika i najčešće topla, i PRILIČNO DOBRO spremljena, a ne paše samo razmaženin klincima koji nikad ni doma ne jedu maneštru ili slično (pitan se ča oni u stvari jedu doma?). Ti isti klinci koji govore da je hrana u školskoj kuhinji loša jedu svaki dan iste panine sa najjeftinijon salamon u Malinu ili Reginexu, ili – još bolje – pofumaju jedan cigaret za marendu. Ni to tako samo u OŠ, isto je i u Kolegiju.
   Slažen se da bi dobro povremeno u školsku kuhinju uvest i “zdrave” hrane, samo se pitan koliko bi tek onda dice bilo tamo. :-)

   1. eh napisao:

    ne smatram se razmaženim nimalo po pitanju hrane, ali mi ona iz školske menze nije ostala u nekom divnom sjećanju, ali sam je uvijek jeo, dok su ostali bacali kad im se nešto nije sviđalo. forši se je ča promijenilo, koje si godište?

    1. ehehe napisao:

     niš se ni promijenilo,i dalje se hrana jede-nekvalitetna,ili se uzme pa baci ,u svakom slučaju,to nije kvalitetan obrok,ni za prvašića ni za srednjoškolca-krofna i jogurt???ma molim vas lijepo,..zdrava hrana???hrenovka????????s majonezom i ajvarom i bijelim kruhom????

 4. n napisao:

  nisi shvati poantu
  poruka koju nezdravom hranom šaljemo djeci
  pričamo o školi ne o doma

 5. sotomir napisao:

  Nećemo se vrijeđati.

  V.

  1. nenene napisao:

   sram te budi bilo ti sotomiru

 6. ha napisao:

  Agresivnost zbog nezdrave hrane
  Jasmina Hamer, ravnateljica Osnovne škole ‘Tin Ujević’ iz Zagreba smatra da brza, pržena i masna hrana ne donosi ništa dobro: – Djeca su otišla u krajnost što se tiče prehrane – na jelovniku prevladava nezdrava hrana koja, osim brojnih štetnih učinaka, potiče agresivno ponašanje. Odmah smo se uključili u program novog jelovnika, s ciljem da vidimo možemo li tu postići neke pomake i kako će djeca reagirati na namaze od tunjevine, sira i piletine, na žitarice i kaše.

  Povratna informacija je jako dobra – djeca su se uglavnom prilagodila. Budući da ne mogu svi voljeti sve, najmanju popularnost trenutačno imaju kaša od zobenih pahuljica i riža na mlijeku. No, dežurni nastavnici ih motiviraju da više pojedu, a uveli smo i poticajne mjere poput pluseva za pojedine predmete. Mislim da je stoga nužna i podrška roditelja: trebaju ih naučiti da doručkuju. Škola koja je vjerojatno najmanje izmjena donijela u svoj program prehrane jest Waldorfska škola u Zagrebu.

  – Čini mi se da su se Ministarstvo i škole prilagodile nama, jer izmjenama u jelovniku približili su se našim standardima i izboru namirnica koji prakticiraju Waldorfske škole. Trebamo biti svjesni da dijete ne može jesti jednaku hranu kao i odrastao čovjek, jer je još u razvoju i treba se više paziti ne njegovu prehranu u kojoj mora biti mahunarki, povrća, žitarica, integralnog kruha, riže, tjestenine. To je upravo smisao zdrave hrane.

  Ove godine otišli smo korak dalje te nastojimo koristiti namirnice iz organskog uzgoja, a da se to nije odrazilo na cijenu obroka. I nas, poput svih drugih škola, sufinancira Grad. Osim gableca, naša djeca imaju i ručak koji je usklađen s načelima zdrave prehrane, dok je užina na putu prema tome. Prilagođavamo se i djeci i njihovim željama – ima ih puno koji doma jedu žitarice, tako da ih i kod nas žele jesti. Drago nam je zbog pomaka u izboru namirnica, to je dobar put – smatra profesorica Vesna Vinković.

 7. ha napisao:

  Nismo stvoreni za jedenje mesa i žalosno je to što svojoj djeci ne damo da biraju; pretvaramo ih u nasilnike i ubojice prije nego što progovore, a i kad progovore i pitaju nas, Ali, zašto? Mi im odgovaramo, To tako mora biti. No, mora li? Zar ne možemo djecu odgajati zdravije, odgajati ih u ljubavi i nenasilju…

  1. Zver napisao:

   Upravo suprotno stvoreni smo za jedenje mesa i još gore za klanje.
   Ako mi ne vjeruješ stani pred ogledalo, otovri usta i vidjet ćeš da (ako nemaš denetijeru) imaš sjekutiće, očnjake i kutnjake. U ovom kontekstu važni su očnjaci, zubi koje imaju samo zvijeri i služe za otkidanje mesa. Očnjaci su jedan od dokaza našeg zvjerskog podrijetla i uloge koja nam je namijenjena na ovomu svijetu. Anatomija tijela muškarca, čitaj ljudskog mužjaka, prilagođena je lovu, isto kao i kod ostalog zvjeri. Da zvijeri, jer upravo nas očnjaci koje nosimo u ustima čine zvjerima. Važno je i to da se od svih zubi očnjaci najmanje kvare, a najviše kutnjaci koji služe za žvakanje hrane, koji su najvažniji preživačima koji se hrane biljkama. Pogledaj malo sebe, ali i ljude oko sebe i vidjet ćeš da većina ima problema s kutnjacima, mnogi su zamijanili sjekutiće, ali očnjake jako, jako rijetko. To dokazuje njihovu važnost za opstanak zvjeri, skupine kojoj pripadamo i ja i ti.
   A, sad nagradni zadatak:
   Navadi mi jednu životinju koja se hrani isključivo biljnom hranom, a da ima očnjake.

   1. pametnjakovic napisao:

    Navadi mi jednu životinju koja se hrani isključivo biljnom hranom, a da ima očnjake.

    Čovjek-vegetarijanac.

    1. dada napisao:

     vegetarijanci nisu zdravi ljudi, ti ne mozes se zdravo hranit ako ne jedes meso..i tocka. U svojoj prehrani moras imat sve i svasta, pa tako i meso, barem 2 puta tjedno.

     1. ah napisao:

      prespavao si zadnjih 100 godina intenzivnih znanstvenih istrazivanja na tu temu. mozes se raspitati malo bolje, ili se mozes dalje diviti svojim ocnjacima. tvoj izbor.

     2. putnik napisao:

      meso treba jest 1-2 max na tjedan, više ne…i to ne meso iz konzuma nego domaće uzgojeno, ko ča su(i još) naše none delale, kad rabi storit fuže-opalaa-ćepat kokoš i ćap. Ja iskreno to nebin moga storit jer bi mi bilo žal te kokoške, ali to je prirodna ravnoteža (bar je bila na selima do nedavno)…a naravno druga stvar je to masovno klanje životinja i mješanje mesa tko zna s čim da bi izašlo ono najnekvalitetnije meso ča kupujemo.
      i nemojte govorit da ljudi nisu stvoreni za jedenje mesa kad su cijeli život jeli ča su ćepali, evo nedavno san čak gleda intervju s eskimima i lik je reka da ako ne jede meso 1 dan da mu se počne mantat u glavi :)
      inače svaka čast vegetarijancima, veganima i sl. za trud, ja in neću niti nisan nikad niš prigovori i poštujen ih i njihove stavove za prava životinja, al ja mesa pojin kad je domaće jer si nemoren pomoć:)

   2. sotomir napisao:

    da mi te je vidit zveri kako loviš neku životinju sa svojim opakim očnjacima,sorry debilu

 8. ha napisao:

  Zagrizite ovo
  link

 9. hah napisao:

  vegetarijanci nisu zdravi ljudi….si reka dada…znači nakon 15 godina mog izbora zdrave prehrane -ja sam mrtav čovek-a i moja ,sada već velika deca vegani

 10. hahi napisao:

  Nismo stvoreni za jedenje mesa
  i žalosno je to što svojoj djeci ne damo da biraju;
  pretvaramo ih u nasilnike i ubojice
  prije nego što progovore,
  a i kad progovore i pitaju nas, Ali, zašto?
  Mi im odgovaramo, To tako mora biti.
  No, mora li?
  Zar ne možemo djecu odgajati zdravije,
  odgajati ih u ljubavi i nenasilju…

  Apsolutno TOČNO

  1. sotomir napisao:

   žao mi je što svoju djecu odgajaš kao nasilnike i ubojice i naravno da vas sve skupa muči pitanje zašto?samo me zanima di vi to ubijate?nije lijepo krast kokoške,mislim kako to učiš djecu?,ali vidim da ti je savjest proradila,tako da je jednostavnije poć u mesnicu i kupit jenega pulaštra umjesto,da ti i tvoja djeca silujete i ubijate životinje

 11. razor napisao:

  Majstore ,argument sa očnjacima ti je prilično slab i nategnut, pitao si koja to životinja ima očnjake a ne koristi ih za klanje ?? Postoji mnogo vrsta majmuna koji imaju puno razvijenije očnjake nego ljudi a isključivi su biljojedi (tu ne mislim na neke vrste koje ponekad jedu meso kao npr. pavijani)!
  Istraživanja su pokazala da ti očnjaci nikad nisu korišteni za klanje već su više namjenjeni otvaranju i obradi raznih sjemenki i koštunjičavog voća!
  Uostalom neznam kakve ti imaš očnjake(kao sabljasti tigar) ali mogli bi izvest mali performans, da se svi skupimo a ti skočiš na kakvu kozu ili kravu pa je zakolješ , onda ti možda i povjerujemo ali to da si vukodlak he he!!

 12. razor napisao:

  Ali za razliku od tvog argumenta kojeg smo opovrgnuli postoji nekoliko dobrih argumenata da je čovjeku primjerenija biljna prehrana!

  -Svi mesojedi piju ližući – svi biljojedi kao i ljudi piju sišući
  -Svi mesojedi imaju malu količinu pljuvačke u ustima za predprobavu voća i povrća dok biljojedi i ljudi imaju veliku količinu pljuvačke
  -Svi mesojedi vide u noći dok biljojedi i ljudi ne vide .
  -Mesojedi ubijaju žrtvu sa organima koji im služe kao oružje dok ljudi to rade samo uz pomoć oružja.
  -Mesojedi se znoje preko jezika dok se biljojedi i ljudi znoje kroz pore kože.
  -Mesojedi nemaju kutnjake za mljevenje hrane dok biljojedi i ljudi imaju.
  -Vilica ili čeljust mesojeda giba se samo gore dole dok se kod biljojeda i čovjeka giba u svim pravcima što pogoduje mljevenju biljne hrane
  – Mesojedi imaju snažnu hidrokloričnu kiselinu pogodnu za rastvaranje kostiju tetiva i mesa dok biljojedi i ljudi imaju 20-40 puta manje snažnu kiselinu!!

 13. hahiuh napisao:

  “Nema razloga da pijete kravlje mlijeko u bilo kojem razdoblju svog života. Ono je predviđeno za telad, a ne za ljude i svi bismo ga trebali prestati piti još danas.”
  – Dr. Frank A. Oski, prijašnji direktor pedijatrijskog odjela na sveučilištu John Hopkins

  Svinje, krave i pilići su osjećajne individue – oni osjećaju ljubav, radost, usamljenost i strah, baš kao i psi, mačke i ljudi. Samo u SAD-u se više od 25 milijardi životinja godišnje ubija u industriji mesa – i to na načine koji bi zgrozili svaku imalo suosjećajnu osobu. Prosječan mesojed odgovoran je za zlostavljanje i smrt stotine životinja.

  ”Auschwitz se ponavlja svaki put kad netko pogleda klaonicu i pomisli: to su samo životinje.”
  — Theodor Adorno (1903-1969), filozof, Židov iz Njemačke, zbog nacizma prisiljen na azil

  ”U svom odnosu prema životinjama, svi ljudi su nacisti; za životinje traje vječna Treblinka.”
  — Isaac Bashevis Singer (1904-1991), jidiš pisac, vegetarijanac

  “Dok će god ljudi prolijevati krv životinja, neće biti mira. Mala je razlika između ubijanja životinja i stvaranja plinskih komora kakve je stvorio Hitler ili Staljinovih koncentracijskih logora… Neće biti pravde dok će god čovjek stajati s nožem ili pištoljem i ubijati slabije od sebe.“
  — Isaac Bashevis Singer

  Posjetite ove stranice kako biste saznali kako možete zaustaviti suvremeni holokaust:

  http://www.vegekit.com

  http://www.prijatelji-zivotinja.hr

  1. sotomir napisao:

   zanima me mišljenje ovih židova vegetarijanaca o okupaciji Palestine i maltretiranje i ubijanje Palestinskog naroda

 14. uf napisao:

  Mislim da ste skrenuli s teme.
  Mislim da je prehrana u školi preskupa….
  I nije mi jasno zašto djeci ne daju “repete” kad ostane?
  To je okrutno.

  1. StatlerWaldorf napisao:

   Marenda u školi dođe manje od 10 kn. Di i ča moreš teplo jest u gradu za te šolde u tih 20 minuta?
   Djeca dobijaju repete.

   1. statlerbudala napisao:

    Kako možeš uspoređivat cijenu u školskoj kuhinji s komercijalnim cijenama restorana?!! To da djeca jedu toplu hranu u školi standard je uspostavljen još u 19. stoljeću, a mi ovdje govorimo o tome da li ta hrana mora bit zatvorske kvalitete ili ipak, zamisli, nešto bolja. To da djeca moraju požderat hranu u 10 minuta tebi nije problem, to da se školarci (možda i s pravom) odnose vrlo loše prema hrani, bacaju je – tebi nije problem, to što srednjoškolci nemaju školsku kuhinju – tebi nije problem.
    A meni nije problem reći da mi se čini da kad je Bog dijelio pamet tebi nije dao repete.

 15. informacija napisao:

  čovjek je svejed u praksi (neki više meso, neki manje ili ništa, ali konsenzusa nema), a ovdje se radi o kvaliteti i raznovrsnosti prehrane u školi koja je loša, ne o raspravi o vegetarijanstvu

 16. hohoho napisao:

  ovdje se radi o kvaliteti i raznovrsnosti prehrane u školi koja je loša

  baš tako

 17. razor napisao:

  Točno ,ovo je možda van teme ali je odgovor na neke nebuloze!
  Istina da je čovjek(većina) u praksi svejed kao što je i pas u praksi svejed ali isto je tako biljna prehrana za čovjeka najbolji izbor dok je za psa mesna!

  1. tomcub napisao:

   oj razore, ali meni na pršut idu sline ko breku, ča da delan?

   1. razoro napisao:

    budi brek a ča da ri rečen

 18. razor napisao:

  Chubi sve si rekao a i nisam ti ja Piko ;) !!

 19. toro napisao:

  baš je poredna ta marenda
  u vriću je navodno super

 20. zorooo napisao:

  kapuz u 10 ujutro?????i smrdi cijelaaaaaaaa škola
  sad će se svi najest mesa-agresive i poć na konc.od tompsona

 21. loreta napisao:

  ako ne sad…….kad ćemo poboljšat marendu našim učenicima ????

 22. njok napisao:

  ej razor hodi ti delat na zidariju pole ki si poje 5 listi salate

  1. opabato napisao:

   ej njok,nadam se da se ne hraniš u školi,a ako da,onda i sam znaš da tamo ni salate

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.