Skrivene obveze prema NATO-u, 6000 hrvatskih vojnika za tuđe interese

NatoS približavanjem datuma uručenja pozivnice Hrvatskoj za članstvo u NATO-u, koje će uslijediti na proljetnom summitu Saveza u Bukureštu, na svjetlo dana izlaze obveze koje Vlada još nije prezentirala javnosti.
Jedna od ključnih obveza koju će HV morati ispuniti je spremnost da u misije Sjevernoatlantske vojne alijanse diljem svijeta u svakom trenutku može poslati čak 40 posto svojih snaga.

Od budućih 16 tisuća profesionalnih hrvatskih vojnika, veliki će ih se broj naći u borbenim područjima diljem svijetaAko znamo da će do 2010. godine HV imati 16 tisuća profesionalnih vojnika, to znači da će Hrvatska za vojne misije NATO-a morati izdvojiti čak šest tisuća dobro uvježbanih i opremljenih vojnika.

Da NATO-ovi stratezi vrlo ozbiljno računaju na hrvatske vojnike, potvrđuje i posustajanje mirovne misije ISAF u Afganistanu, gdje kronično nedostaje vojnika za nove operacije. Iskustvo je pokazalo da, za razliku od Hrvatske, Francuska i Njemačka šalju loše uvježbane vojnike koji, između ostalog, nisu obučeni za sve češće noćne borbe.
Kontingent HV-a u toj sve nemirnoj zemlji porast će s 200 na 300 pripadnika. Iako na Zrinjevcu kazuju kako nema straha za živote naših vojnika u Afganistanu, inozemni vojni analitičari upozoravaju na to kako između afganistanskog i iračkog rata ima sve manje razlike.

Situacija u Afganistanu iz dana u dan poprima obrise pravog rata, u kojemu je prosječan broj napada na NATO-ove vojnike s mjesečnih 130 skočio na zastrašujućih 600.
Hrvatska Vlada do sada je prikrivala činjenicu da Zapovjedništvo međunarodnih snaga u Afganistanu može hrvatske vojnike slati u najteže borbene akcije, i to bez ikakve konzultacije sa službenim Zagrebom.
Najbolji je primjer prošlogodišnji premještaj dijela hrvatskoga kontingenta iz mirnijeg Mazar-e-Sharifa u zonu ratnih operacija na području Kandahara, o čemu je hrvatski državni vrh tek naknadno obaviješten iz NATO-a.
S obzirom na neadekvatnu tehničku opremljenost hrvatskog kontingenta, samo je pitanje vremena kada će uslijediti napad talibana s puno gorim posljedicama od lakšeg ranjavanja.

Baze u Hrvatskoj

• Hrvatske obveze s priključenjem NATO-u su smještajni kapaciteti za NATO snage. Prema načelu reciprociteta, Hrvatska je već sada Savezu osigurala vojne baze i infrastrukturu za vježbe, krize i prirodne katastrofe.

Operacije na tri kontinenta

• NATO trenutačno sudjeluje u šest misija i operacija na tri kontinenta:
– ISAF, Međunarodne snage za pomoć u Afganistanu
– KFOR, Snage za Kosovo
– ”Active Endeavour”, Operacija nadzora Mediterana
– BiH, Stožer NATO snaga u Sarajevu
– Irak, Misija obuke iračkih snaga
– Sudan, podrška Misiji Afričke unije

Slobodnadalmacija.hr

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.