Skup speleologa Hrvatske

U Pazinu se 22. 11. – 24. 11. 2019.godine održava manifestacija SKUP SPELEOLOGA HRVATSKE PAZIN 2019. sa temom prezentacije speleologije kao znanstveno-tehničke discipline čiji rezultati su rijetko vidljivi javnosti u ovako velikom opsegu i po prvi puta organizira se u našem gradu. Skup se održava u Gradskoj-školskoj sportskoj dvorani (info pult, predavanja), Speleo film u Plavoj dvorani GSŠJD i radionice u holu Spomen doma (Istraživači 21. stoljeća).

Program događanja sastoji se od izložbi, edukativnih radionica, speleo film festivala, predavanja i prezentacija vezanih za speleološku djelatnost. Organizator je Speleološko društvo „Istra“ – Pazin, neprofitna udruga koja se bavi speleološkom djelatnosti, promocijom speleologije i zaštitom prirode.

Čaroban i mističan svijet podzemlja oduvijek privlači ljude, ne samo zbog demistifikacije nepoznatog i rasvjetljavanja tajni tamnih dubina, već i zbog znanstvenih rezultata proučavanja tog osjetljivog ekološkog sustava, staništa endemskih vrsta i geomorfološkog krškog fenomena.

https://www.facebook.com/events/676877006123475/

1 komentara na “Skup speleologa Hrvatske”

 1. Saša napisao:

  Edukativno događanje za vrtiće, osnovne i srednje škole u Pazinu

  Kratka najava

  Čiji je tata najjači? Šumske pustolovine. Što se zbiva u atomskim jezgrama? U čudesnom svijetu krša koji u mnogo čemu sliči okruženju iz bajki. Koje se tajne ljudske prošlosti kriju u špiljama? Zaronimo i istražimo rijeke. Kroz igru o Učki nauči. Nevidljiv svijet oko nas. Tajnovite životinje u pazinskom podzemlju. Creski orli. Mala škola speleologije. Prirodne ljepote Istre i njenog podzemlja.

  O svim ovim važnim temama u Pazinu u Spomen Domu u petak 22. studenog 2019. od 10 do 15 sati će se održati obrazovno događanje „Istraživači 21. stoljeća“ namijenjeno djeci iz vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ulaz je besplatan.

  Posebno pozivamo sve školarce da neovisno o dinamici odvijanja nastave, organizirano ili samostalno posjete događanje, uz pomoć stručnjaka upoznaju se sa zanimljivim znanstvenim pitanjima, otkrivaju i istražuju prirodu.

  Detaljnije o programu „Istraživači 21. stoljeća“

  Pozivamo Vas kao da posjetite edukativno događanje „Istraživači 21. stoljeća“ koje je u petak 22. studenog 2019. od 10 do 15 sati organizirano u Spomen Domu u Pazinu za vrtiće, osnovne i srednje škole. U okviru događanja okupili smo predstavnike 21 ustanove i stručne udruge iz Hrvatske koje će prezentirati mogućnosti zaštićenih područja, prezentacijskih centara, muzeja, instituta i drugih ustanova kao mjesta za izvođene suvremene terenske i istraživačke nastave.

  Istraživači 21. stoljeća pred kojima predstoji uzbudljiva budućnost su djeca koja prva znanja i vještine stječu u vrtiću i osnovnoj školi. S početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u suvremenom obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća. Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koje učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu (STEM).

  Događanje „Istraživači 21. stoljeća“ obuhvaća interaktivne radionice i prezentacije namijenjene djeci iz vrtića, osnovnih i srednjih škola s ciljem da pobude njihovu znatiželju i motiviraju ih za daljnje istraživanje i učenje. Poseban naglasak je na terenskoj nastavi kao jednoj od najvažnijih komponenti suvremenog obrazovanja te suradnji vrtića, škola i fakulteta sa ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima, prezentacijskim centrima i muzejima.

  Sudionici događanja:
  1. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica
  2. Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba
  3. Javna ustanova za upravljanje geomorfološkim spomenicima
  prirode „Pećinski park Grabovača“
  4. Javna ustanova „Park prirode Medvednica“
  5. Arheološki muzej Istre
  6. Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac
  7. Institut Ruđer Bošković
  8. Matematički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu
  9. Javna ustanova Park prirode Učka
  10. Astronomsko društvo Višnjan
  11. Znanstveno edukacijski centar Višnjan
  12. Javna ustanova Natura Histrica
  13. Fizički odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  14. Hrvatsko fizikalno društvo
  15. Javna ustanova „Priroda“
  16. Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli
  17. Speleološko društvo „Buje“
  18. Speleološki klub Ozren Lukić
  19. Speleološki klub Ursus spelaeus
  20. Hrvatsko biospeleološko društvo
  21. OSMICA – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti

  Koordinatori događanja:
  Doc. dr. sc. Dalibor Paar, Fizički odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo, [email protected], 0915316819
  Prof. dr. sc. Nenad Buzjak, Geografski odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatski speleološki savez

  Organizacija:
  Speleološko društvo „Istra“, Pazin u suradnji sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama u Pazinu

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.