Sličnosti i kontrasti kao temelj suradnje

PazinIspunjeni vrlo lijepim dojmovima vratili su se pazinski dogradonačelnik Ivica Gržinić, gradska vijećnica i predsjednica Odbora za medugradsku i medunarodnu suradnju Irina Kivela Ukotić, te ravnatelj Muzeja grada Pazina Denis Visintin iz talijanskog gradića Scanzana Jonica u južnotalijanskoj pokrajini Basilicati, gdje su boravili u dvodnevnom službenom posjetu.

Oba su grada na svojim vijećima prihvatili odluke o bratimljenju, i ovo putovanje pazinske delegacije na jug Italije imalo je za cilj tamošnjoj široj javnosti pobliže predstaviti Pazin, i zajedno s domaćinima objelodaniti buduće sadržaje medusobne suradnje. Neposredni povod putovanju bila je pak izložba dvadesetak istarskih likovnih umjetnika postavljena u tamošnjoj Barunskoj palači (Palazzo Baronale), kojom je nastavljane višegodišnja kulturna suradnja Muzeja grada Pazina s kulturnim udrugama iz regija Puglia i Basilicata.

No, povrh otvorenja izložbe, Pazinci su svojim domaćinima, a na dogadaju je bilo i dosta novinara tamošnjih medija, održali i prezentaciju o Pazinu, napose o njegovoj baštini i njegovom suvremenom kulturnom životu, a u razgovorima s predstavnicima grada i regije razgovaralo se i o drugim područjima potencijalne suradnje. Scanzanezi su tako Pazincima spremni ponuditi svoja dugogodišnja iskustva u razvoju intenzivne poljoprivrede, posebno voćarstva, kao i iskustva u korištenju obnovljivih izvora energije, a
jako su zainteresirani za pazinska i istarska iskustva u razvoju ruralnog turizma i agroturizma, izvijestio nas je po povratku pazinski dogradonačelnik Ivica Gržinić.

Okosnica sadašnje i buduće suradnje ipak je ponajviše kultura, a osim što se u tom području provodi zajednički europski projekt ARCHEO.S, talijanski partneri su zainteresirani u Pazinu organizirati tečaj scenografije, ponudili su stručnu pomoć u žiriranju radova na pazinskoj likovnoj manifestaciji Ex tempore, pozvali su pazinske izvodače na svoj world-music festival, a preko udruge Federico II Eventi iz Barija osigurali su i donaciju od tridesetak likovnih radova talijanskih autora za fundus pazinske LG Galerije.

“Velik je interes i u suradnji na književnim i publicističkim temama, tako da pisce i novinare iz Scanzana Jonica i Basilicate očekujemo i na nekim pazinskim književnim manifestacijama”, prenosi nam Irina Kivela Ukotić. Na kraju ovog kratkog posjeta dogovoreno je da će gradonačelnik Scanzana Jonica Salvatore Iacobellis i pazinski gradonačelnik Renato Krulčić povelju o bratimljenju potpisati krajem lipnja u Pazinu, tijekom jedne od najosebujnijih pazinskih manifestacija – Dana Julesa Vernea.

Glas Istre, 9. svibnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.