Slijedi li sredinom prve dekade listopada razvoj skandinavske anticiklone?

Sredinom prve dekade listopada sinoptička situacija mogla bi se drastično promijeniti u korist dolaska hladnijeg vremena u cijelu središnju Europu, ali i na Balkanski poluotok.

Pritjecanje hladnijeg zraka

Prema vodećim prognostičkim modelima, uključujući Istramet GFS, nakon 05.10. postoji velika mogućnost jačanja prostranog polja anticiklone iznad sjevera Europe. Tlak zraka iznad Finske mogao bi porasti i iznad 1040 hPa, što je za to područje zaista visoka vrijednost primjerena srcu zime.

U takvoj sinoptičkoj situaciji izgledan je dolazak hladnijeg zraka na područje zapadne Rusije uz pad temperatura zraka ispod uobičajenih za doba godine. Dio tog hladnog zraka po rubu anticiklone mogao bi stići i do središnje Europe gdje valja očekivati prve izraženije jesenske mrazeve, no bez turbulentnijih meteoroloških događaja.

Vrijeme kada stižu prvi gorski snjegovi

U prvoj dekadi listopada u višem gorju prosječno valja očekivati prvi snijeg, no snijeg u najvišem gorju zna pasti i u rujnu. Samim time zahlađenja i mogućnost pahulja ne treba nas pretjerano iznenaditi, no usprkos sve izglednoj promjeni sinoptičke situacije gorskih snježnih situacija za sada nema na vidiku.

Do promjene vremena koje stiže u nedjelju, a o čemu ćete uskoro moći čitati više na portalu, iduće dane valja iskoristiti za radove na otvorenom.

istramet.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.