Slijedi nova ciklona i orkanska bura

Današnji sunčan i ugodno topao dan tek je kratkotrajni predah od novog naleta hladnoće. Sa sjeveroistoka kontinenta do nas dolazi novi prodor hladnog zraka, a već ove noći očekuje se stvaranje ciklone kraj Korzike. Ciklona će se brzo premjestiti nad srednju Italiju, a onda i srednji Jadran, gdje će potom postupno slabjeti i lagano se kretati duž Jadrana na sjever.

U Istri će u petak biti umjereno do pretežno oblačno uz sunčana razdoblja, a bit će i hladnije nego danas. Bura će već od jutra jačati kada će na većem dijelu područja biti umjerena do jaka, na jugu već ponegdje i olujna. Vrhunac bure očekuje se u noći sa petka na subotu kada će ona najčešće biti jaka, na jugu i istoku Istre te ostalim lokalitetima poznatim po buri i olujna sa orkanskim udarima. Napominjemo da se orkanski udari bure (>118 km/h, odnosno >32,7 m/s) ne očekuju samo podno Velebita već i na jugu, te ponegdje na istoku Istre. U subotu se očekuje oblačno vrijeme, prijepodne ponegdje uz slab snijeg, a rijetko ponegdje je moguće i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, i to posebice kako se ciklona bude pomicala prema sjeveru. Bura će slabjeti prema kraju dana, kako se ciklona bude popunjavala. Nedjelja donosi daljnje smirivanje bure te umjereno oblačno vrijeme i suho vrijeme.

Što se Hrvatske tiče, već sutra se prve oborine očekuju u Dalmaciji i u gorju, koje na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana mogu biti i obilnije. Snijeg će sutra poslijepodne i navečer padati na većem dijelu Dalmacije, ali će potom u noći na subotu uz obalu prijeći u kišu. Ponegdje su mogući i pljuskove te grmljavina, i to posebice oko ponoći (noć sa petka na subotu). U Zagori valja ponovno upozoriti na mogućnost obilnijeg snijega, ovaj put uglavnom do 30-40 cm. U noći na subotu, buru će na većem dijelu Dalmacije zamijeniti umjereno i jako jugo. Oborine će zahvati i ostatak kontinentalne Hrvatske, a do kraja djelovanja ciklone u nizinama u unutrašnjosti valja očekivati novih 10-20 cm snježnog pokrivača.

Pogledajmo Aladin karte vjetra i tlaka za Hrvatsku, prva karta prikazuje prognoziranu situaciju u noći sa petka na subotu, a druga u subotu sredinom dana kada se ciklona već pomakne prema sjeveru. Treća karta prikazuje brzinu udara vjetra, roza boja označava orkanske udare.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.