Slovenci imaju najveći trgovački centar na Balkanu a Hrvati ih imaju najviše

foto: ShutterstockSvako malo, netko se u regiji pohvali ‘najvećim trgovačkim centrom na Balkanu’. Trenutno, najveći imaju Slovenci – BTC City u Ljubljani, na drugom mjestu je riječki Tower centar a na trećem beogradski Delta City. Sve do prije nešto više od desetljeća pojam dobrog šoping mjesta na ovim prostorima bile su robne kuće poput Name i njezinih inačica.

U začecima kapitalizma početkom devedesetih pojavio se i koji trgovački centar tipa Immportane centra što je postalo broj jedan meta šopnigoholičara koji su tada bila ‘klasa’ u nastanku. S rastom kupovne moći, razvojem gospodarstva, pojavom stranih investitora, počeli su nicati trgovački centri u pravom smislu riječi i to oni prve generacije.

Jedan hipermarket i nekoliko trgovina s odjećom ili namještajem bilo je dovoljno da se lavina pokrene. U Hrvatskoj je ta prva faza trajala puno duže nego u drugim zemljama istočne i srednje Europe poput Češke, Slovačke, Mađarske, tako da je prvi pravi šoping centar zapravo dobila tek prošle godine s otvorenjem City Center One u Jankomiru. Nakon njega u Hrvatskoj a i u regiji otvorilo se još nekoliko trgovačkih centara, no, ako se pogleda veličina i po kvadratima i po broju trgovina, među zemljama bivše Jugoslavije, prednjači Slovenija.

BTC City u Ljubljani najvećio je trgovačkih centar u ovom dijelu Europe. S površinom koja sad obuhvaća 475 000 metara kvadratnih ima preko 400 trgovina. BTC City nije klasičan trgovački centar, podijeljen je u nekoliko hangara u kojima su smještene trgovine, restorani, kafići, kina, vodeni park, sportski centar te konferencijska dvorana. Odmah iza njega po veličini je riječki Tower centar koji je smješten na ukupnoj površini od oko 130 000 četvornih metara od kojih 52 400 metara površine pripada trgovinama.

U centru se nalazi oko 150 malih i srednjih trgovina renomiranih domaćih i inozemnih proizvođača i distributera robe, zatim šest velikih trgovačkih površina te jedan hipermarket na 8000 kvadrata. U gradnju centra uloženo je 150 milijuna eura a investitor je bila talijanska Gruppo Policentro. Cijeli trgovački centar nikao je na pet etaža i tri podzemne u kojima su garaže s 2100 parkirališnih mjesta, a nedavno je u njemu otvoren i multipleks s 8 kinodvorana.

Trgovački centar nalazi se na istoku grada, na Pećinama, a uz njega niče veliki toranj poslovno-stambene namjene visine 15 katova čiji se dovršetak najavljuje za nekoliko mjeseci. Riječki Tower centar trenutno je najveći trgovački centar u Hrvatskoj, a svojom arhitektonskom fizionomijom i koncepcijom nalikuje tršćanskom Torri d Europa. Kada bude u punom pogonu, riječki Tower centar može računati na potencijalno tržište od otprilike šest milijuna posjetitelja godišnje.

Treće mjesto na ljestvici najvećih u ovoj regiji drži beogradski Delta City. Kompanija Delta izgradila je centar koji se prostire na 85 000 kvadrata i ima 130 trgovina, a u kojem u svakom trenutku može kupovati 200 000 posjetitelja. Delta City ima tri etaže i podzemnu garažu sa 1 200 parkirnih mjesta. Tek je na četvrtom mjestu Avenue Mall, najveći zagrebački trgovački centar, koji je ove jeseni otvorio poljski GTC. Centar ima 80 000 kvadrata i oko 120 trgovina, kafića i restorana.

Bosna i Hercegovina pa i Crna Gora još uvijek čekaju na svoj prvi pravi trgovački centar. Prema nekim najavama, međutim, neće dugo čekati. Kupovna moć raste i u tim zemljama a strani investitori traže priliku na svim tržištima u razvoju. Najava i planova ima dosta, čak i za Hrvatsku koja trenutno ima najviše trgovačkih centara, no, kako se radi o tržištu koje ipak ima svoja ograničenja, samo će najjači u toj igri i opstati.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.