Slovenci opet gunđaju – traže prekid pregovora Hrvatske i EU

SlovenacJedna od četiriju stranaka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Janeza Janše u srijedu je u izjavi za javnost zatražila energičniju akciju Ljubljane zbog proglašenja hrvatskoga Zaštitno-ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u Jadranu, uz ostalo i blokiranje pregovora Hrvatske s EU-om.

LJUBLJANA – Slovenska pučka stranka (SLS) u priopćenju je podržala izjavu ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da bi primjena ZERP-a na članice EU-a značila zadiranje u slovensku suverenost i traži energičniju reakciju, te parlamentarnu raspravu u kojoj bi se ponovno aktualizirao njihov prijedlog rezolucije o graničnim pitanjima i Hrvatskoj zaprijetilo blokiranjem pregovora s Europskom unijom.

“Primjena hrvatskog ZERP-a znači svojatanje polovice Piranskog zaljeva i blokiranje našeg izlaza na otvoreno more. Parlament ne može šutke pratiti grubo zadiranje susjedne države u slovensku suverenost”, navodi se u izjavi koju je potpisao predsjednik stranačkoga zastupničkog kluba Jakob Presečnik.

Slovenski pučani u izjavi navode da bi parlament zbog toga odmah trebao održati raspravu i prihvatiti “obvezujuće zaključke”.

“Zahtijevamo i očekujemo spremnu i odlučnu reakciju slovenskih državnih tijela, uključujući i privremeno prekidanje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom sve do trenutka dok se jednostrana hrvatska mjera ne poništi”, navodi se u priopćenju Slovenske pučke stranke.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel sinoć je u razgovoru za državnu RTV Sloveniju izjavio da Hrvatskoj u vezi sa ZERP-om treba dati još jednu priliku jer se čeka konstituiranje novog Sabora i sastavljanje nove vlade.

(Hina)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.