Slovenija bi ribarila do Vrsara

foto: Glasistre.hrSlovenski premijer Janez Janša zanijekao je da je Slovenija blokirala Hrvatsku, kako je to aludirao Sanader, ali je priznao da Slovenija ima rezerve glede hrvatskih pristupnih pregovora u poglavlju ribarstva, jer traži pravo ribarenja do Vrsara
Predsjednik se ne slaže s premijerom da je Slovenija najveća prepreka Hrvatskoj u pregovorima s EU-om – Ivo Sanader i Stjepan Mesić.

Slovenija nije glavni razlog zastoja u pregovorima s Europskom unijom, već je razlog naša sporost u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU-u, ustvrdio je jučer predsjednik Stjepan Mesić, odgovarajući na pitanje novinara slaže li se s izjavom premijera Ive Sanadera da je Slovenija najveća prepreka Hrvatskoj u pregovorima s EU-om.
– Ne bih rekao da je ona najveća prepreka. Najveća je prepreka da nismo otvorili dovoljni broj poglavlja koja smo uistinu mogli otvoriti, a da neke koje smo otvorili nismo zatvorili. Koliko je tu utjecala Slovenija, to možete pitati našeg pregovarača, pa će vam on reći. Međutim, mi moramo biti načisto da sa Slovenijom imamo inače dobre odnose, osim nekoliko otvorenih pitanja. Moramo s njima otvoriti raspravu i vidjeti što je to što bi trebalo riješiti da bi naši odnosi bili dobri kao što su prije bili dobri. Ja smatram da možemo otvoriti raspravu, ali moramo sjesti za stol. Jer naš pregovarač traži tri puta razgovor i ne uspijeva doći do svog pandana s kojim bi razgovarao, ustvrdio je Mesić.

Puna primjena SOPS-a

Odgovarajući na pitanja novinara, Mesić je ustvrdio kako nije kasno za non paper. »Mislim da smo Europskoj uniji dovoljno objasnili, ali mi moramo provesti one poslove koji nama pripadaju i koje nitko drugi neće riješiti. Moramo provesti reformu pravosuđa, reformu javne uprave i to je ono što je naš zadatak, a drugo će sve ići svojim tokom«.
Slovenski premijer Janez Janša zanijekao je jučer da je Slovenija blokirala Hrvatsku, kako je to prekjučer aludirao Sanader, ali je priznao da Slovenija ima rezerve kada je riječ o hrvatskim pristupnim pregovorima u poglavlju o ribarstvu. On objašnjava kako Slovenija sada kada je članica EU-a ne može pristati na rješenja koja bi bila ispod dosadašnjih.
Slovenija kao uvjet za otvaranje pregovora o ribarstvu postavlja punu primjenu Sporazuma o pograničnoj suradnji (SOPS), koji Hrvatska ne provodi u njegovu ribarskom dijelu. Na to je Slovenija upozorila još prilikom screeninga o ribarstvu, prije dvije godine, inzistirajući na primjeni SOPS-a o morskom ribarstvu, jer bi po tom sporazumu slovenski ribari mogli loviti sve do Vrsara, čime bi Slovenija riješila njihove sadašnje probleme.

Nema blokade

Sve je to potvrdio Janša, objasnivši kako je prije ulaska u uniju problem ribarstva bio definiran hrvatsko-slovenskim malograničnim sporazumom (SOPS, op. a.), koji je bio povoljan za obje države. SOPS je određivao zajedničko ribolovno područje, uz dodatak da se njime ne prejudicira morska granica između dviju država.
– U tome je problem i nije riječ o blokadi, uvjerava slovenski premijer. Stvar je u tome da se nađe rješenje koje bi bilo podjednako povoljno i prihvatljivo za obje države, kao što je bilo ono prije nego što je slovensko ribarstvo potpalo pod zajedničku politiku Unije, zbog čega je ulaskom u Uniju Slovenija otkazala ribolovni dio SOPS-a. U tome slovenska strana, tvrdi Janša, ima razumijevanje ostalih europskih partnera u EU-u.
Kako je rekao, sa Sanaderom je razgovarao više puta poslije hrvatskih izbora, ali su se dogovorili da će se susresti kad »Hrvatska bude imala prijedlog rješenja«. Dometnuo je da neće biti riječ o bilateralnom sastanku, nego o susretu svih strana u okviru kojih je postignut dogovor iz lipnja 2004., Hrvatske, Slovenije, Italije i Europske komisije.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.