Slovenija zloporabi predsjedništvo EU

RubelKao predsjedateljica EU Slovenija zloporabi položaj da bi riješila bilateralna pitanja. Presudna je Rupelova ‘kratkovidna i incidentna’ politika. ‘Pravdu’ za Srbiju tražio je u Haagu.
Sudjelujući u jutrošnjoj emisiji Poligraf Hrvatskoga radija, Neven Mimica je rekao kako je na djelu, za europsku praksu neobična situacija, zloporaba položaja predsjedateljice.

Akademik Davorin Rudolf, sudjelujući u emisiji, rekao je kako je osobno u nekoliko navrata primijetio da Rupel vodi kratkovidnu politiku.

“Hrvatska i Slovenija osuđene su na susjedstvo”, rekao je dodavši kako postupci slovenskoga ministra samo razvijaju animozitet prema Sloveniji i Bruxellesu. Smatra zadatkom hrvatskih političara i intelektualaca da se tomu suprotstave.

Bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula za današnji Novi list izjavio je kako Slovenija pokazuje začudnu dosljednost u nastojanju da vlastite interese prikaže kao interese EU.

“Znamo da je Rupelov način uvijek incidentan, ali o hrvatskoj diplomaciji ovisi hoće li ga EU prihvatiti. Rupelovština ne može proći”, smatra Picula.

Ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske Zvonimir Šeparović smatra kako Hrvatska mora oštro prosvjedovati i prijaviti Europskoj uniji i Vijeću Europe predsjedatelja Vijeća ministara EU Dimitrija Rupela zbog nedopuštenog, nezakonitog i agresivnog ponašanja te zbog posjeta Haaškom sudu kako bi ispitao stupanj suradnje Srbije s tim sudom.

“To je eklatantan primjer grubog političkog miješanja u rad suda i još jedan dokaz da je taj sud postao puka politička platforma za različite interese koji nisu i interesi nezavisne pravde”, tvrdi Šeparović.

Kako napominje, Hrvatsko žrtvoslovno društvo uputilo je u četvrtak prosvjedno pismo Haaškom sudu protiv predsjednika i glavnog tužitelja Suda, koji nisu smjeli primiti Rupela, jer je to, kako navodi, sramota za Sud i Europsku uniju.

Rupelova ultimativna prijetnja Hrvatskoj da ima sedam dana da ukine ZERP, smatra Šeparović, nedopustivo je miješanje u interese suverene i nezavisne države Hrvatske i gruba zloporaba mjesta predsjedatelja Vijeća ministara za promicanje nacionalnih interesa Slovenije.

Po njegovim riječima, Rupel, koji je bio protiv priznanja Hrvatske, agresivna je ličnost i teški kroatofob, koji sada zloupotrebljava svoju međunarodnu funkciju.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.