Smanjen gubitak gradskog pročistača

I u drugoj godini rada gradski pročistač otpadnih voda poslovao je s gubitkom, ali je lani njegov minus bitno smanjen u odnosu na preklanjski. Kako je predsjednik Uprave komunalnog poduzeća Usluga Dragan Šipraka izvijestio Gradsko poglavarstvo na njegovoj posljednjoj sjednici, u 2006. godini gubitak pročistača iznosio je 461 tisuću kuna, a pokriven je iz ostalih poslovnih prihoda Usluge, dok je u 2007. bio 77 tisuća kuna. Trendovi ukazuju na to da bi ova godina za pročistač mogla završiti bez gubitaka.

Ukupan trošak rada pročistača lani je iznosio 1,628 milijuna kuna. S pretprošle na prošlu godinu, a to će se nastaviti i u ovoj, prihodi će se povećavati priključivanjem novih korisnika na gradski sustav odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda. Zato je pripremljena i nova gradska odluka o odvodnji i pročišćavanju otpadnih i oborinskih voda, koja bi trebala zamijeniti staru iz 1995. godine (s izmjenama u 1997. i 2001.), prije svega ugrađivanjem odredbi koje se odnose na pročistač, koji u vrijeme donošenja odluka nije postojao. Međutim, umjesto da poglavarstvo usvoji odluku, te ju proslijedi na suglasnost Hrvatskim vodama i zatim na usvajanje Gradskom vijeću, ona je vraćena na doradu jer je u raspravi primijećen niz nedorečenosti. »Ova odluka mora držati vodu, i doslovno i figurativno«, kazao je gradonačelnik Neven Rimanić.

U izvješću o prihodima i rashodima za decentralizirane izdatke osnovnog školstva konstatirano je da je Pazin od Vlade dobio »do zadnje lipe« sva planirana namjenska sredstva, ukupno 6,427 milijuna kuna, od čega je najviše (5,317 milijuna) otišlo na redovne materijalne i financijske izdatke škola, 843 tisuća kuna za investicije i opremu, a 267 tisuća za materijal i tekuće održavanje. Investicijski dio utrošen je u proširenje blagovaonice i obnovu drvenarije na matičnoj zgradi OŠ Vladimira Nazora u Pazinu te na izradu idejnog projekta buduće nove škole u Starom Pazinu. Isti iznos, 6,427 milijuna kuna, planira se od države dobiti za osnovno školstvo i u ovoj godini, a program raspodjele tog novca bit će predložen naknadno, jer se još čekaju ponude nekih izvođača radova. Poglavarstvo je prihvatilo i obračun lanjskog utroška sredstava za održavanje i redovne troškove školskog odmarališta u Špadićima, koji iznose pedesetak tisuća kuna, a raspodijeljeni su prema udjelu u vlasništvu ovog objekta između Grada Pazina i sedam općina Pazinštine.

Ugostiteljskim objektima će se, po pojedinačnim zahtjevima, odobriti da za predstojeće blagdane (Valentinovo i Dan žena) rade do četiri sata ujutro, a prema informaciji iz gradske uprave, klizalište na Trgu slobode neće zbog tehničkih razloga proraditi u petak, nego tek u subotu popodne ili nedjelju ujutro.

Davor Šišović
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.