Smanjena potražnja za nekretninama

Nekretnine IstraGodišnja stopa rasta cijena nekretnina u Hrvatskoj u drugom polugodištu 2007. godine usporena je na 9,1 posto, nakon visokih porasta u prethodna tri uzastopna polugodišta koji su se kretali od 14,9 do 17,7 posto, podaci su Hrvatske narodne banke

Analitičari središnje banke kao jedan od pokazatelja smanjivanja potražnje za nekretninama, koja utječe na usporavanje rasta njihovih cijena, navode podatke o smanjenju godišnje stope realnog rasta novoodobrenih stambenih kredita. Dodaju da je na usporavanje rasta cijena nekretnina u drugoj polovici prošle godine mogla djelovati i njihova povećana ponuda na tržištu.

U analizi kretanja cijena nekretnina posljednjih godina analitičari HNB-a u zadnjem Biltenu središnje banke navode kako se u Hrvatskoj od 2004. godine bilježi znatan godišnji rast cijena nekretnina, koji je bio najizrazitiji u 2006. kada je iznosio 16,2 posto.

Tijekom 2007. rast cijena nekretnina blago je usporen, ali je i nadalje bio relativno visok, i za čitavu godinu iznosio 13,3 posto.

Kao važne činitelje koji su poticali rast cijena nekretnina u Hrvatskoj navode relativno ograničenu ponudu stambenih nekretnina tih godina i veću dostupnost stambenih kredita i niže kamatne stope na te kredite.

Od činitelja na strani potražnje koji su utjecali na rast cijena nekretnina izdvajaju rast raspoloživog dohotka stanovništva i smanjenje nezaposlenosti, kao i porezne olakšice na stambene kredite i kupnju prvog stana.

Također ne treba zanemariti ni doprinos povoljnog makro ekonomskog okružja, što je podržavalo optimistična očekivanja stanovništva o dohotku u budućnosti.

Tome dodaju i rast zanimanja stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj (osobito na Jadranskoj obali) te očekivanja o nastavku porasta cijena nekretnina vezano uz proces približavanja Hrvatske EU.

No, u drugoj polovini 2007. došlo je do usporavanja godišnje stope rasta cijena nekretnina na 9,1 posto, nakon tri uzastopna polugodišta u kojima se godišnja stopa rasta cijena stambenog prostora u Hrvatskoj kretala na visokoj razini – između 14,9 posto u prvom polugodištu 2006., 17,4 posto u drugom polugodištu te godine i 17,7 posto u prvoj polovici 2007.

Jedan od pokazatelja smanjivanja potražnje za nekretninama, koja utječe na usporavanje rasta njihovih cijena, je smanjenje godišnje stope realnog rasta novoodobrenih stambenih kredita sa 4,9 posto u 2006. godini na 1,7 posto u 2007.

Tijekom 2007. zabilježen je i trend blagog porasta kamatnih stopa na stambene kredite koje su u prosincu lani iznosile 5,12 posto.

Nominalne kamatne stope na stambene kredite (kunske s valutnom klauzulom), koje su se od početka 2002. do sredine 2006. postupno smanjivale, najnižu razinu od 4,73 posto imale su u lipnju 2006.

Navodeći pak da je broj izdanih građevnih dozvola za stanove u posljednje tri godine bio za 20 do 30 posto veći u usporedbi s brojem u 2002. analitičari HNB-a primjećuju kako je to jedan od pokazatelja da je na usporavanje rasta cijena nekretnina mogla djelovati i njihova povećana ponuda na tržištu.

Tportal.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.