Smetlište uz zid pazinskog groblja, a koševi prazni

Smetlište uz zid pazinskog grobljaGroblje je mjesto mira, tišine i poštovanja prema pokojnicima koji ondje počivaju. Čini se da na pazinskom groblju dostojanstvenost postoji samo do njegova ruba jer se metar dalje od zida koji ga opasuje nalazi smetlište.

Hrpa lampiona, aranžmana, presahlog cvijeća i ostalog otpada koji su posjetitelji nonšalantno odbacili preko zida prostire se duž čitavog groblja Moj mir.

Dok su koševi prazniNa tu nas je očajnu svakodnevnu sliku gradskog groblja (jedinstvenog po gradnji na katove koja je počela davne 1830.) upozorio djelatnik gradskog komunalnog poduzeća Usluge koji nam je kazao da okoliš povremeno čiste, ali da se stanje uvijek ponavlja.

Nije mu jasno zašto je dijelu posjetitelja teško odložiti lampione u koševe za smeće koji se nalaze na svakom katu groblja ili ponijeti rascvalo cvijeće do kontejnera na ulazu u groblje.

Koševe i kontejnere redovito prazne, kazao nam je, a u to smo se uvjerili i na licu mjestu gdje smo zatekli gotovo prazne koševe za lampione i kontejnere. Bezobrazno i nekulturno odbacivanje otpada u neposredni okoliš groblja nema nikakvu škužu, pa je doista nerazumljivo ovakvo ponašanje na mjestu gdje posjetitelji odaju počast svojim bližnjima.

Direktor pazinske Usluge Dragan Šipraka rekao nam je da se stanje posljednjih godina u odnosu na razdoblje prije desetak godina popravilo. Na to je zasigurno utjecala bolja opremljenost groblja.

“Prema gradskom godišnjem planu okoliš groblja se dvaput čisti (prije Dana mrtvih i u proljeće), a možda bi Gradsko vijeće trebalo donijeti odluku da to bude učestalije”, kaže Šipraka. Napominje da je stanje s otpadom na grobljima Pazinštine relativno dobro.

A. Dagostin
www.glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.