Smotre postrojbi civilne zaštite u Istarskoj županiji

Temeljem godišnjeg Plana rada i zahtjeva jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLiP (R) S) Područni ured za zaštitu i spašavanje Pazin (PUZS) je u ožujku 2013. godine započeo novi ciklus smotriranja postrojbi civilne zaštite (CZ) gradova i općina Istarske županije.

Kao što je poznato, PUZS Pazin je u suradnji sa Odsjekom za poslove obrane Pazin temeljem odluka JLiP (R) S s početkom 2013. godine završio postupak ustrojavanja, odnosno preustroja postrojbi civilne zaštite na području Istarske županije te je smotriranje postrojbi svojevrsna provjera kvalitete izvršenja ove zadaće. Smotriranje postrojbi je postupak kojim želimo utvrditi stvarno stanje popunjenosti i opremljenosti postrojbi CZ, te njihovu osposobljenost za provedbu namjenskih zadaća koje proizlaze iz mjera CZ. Tijekom smotre pripadnicima postrojbi pojašnjava se njihovo mjesto i zadaća unutar postrojbe, priopćava se mjesto mobilizacijskog zborišta te daje naputak kako postupati u slučaju pozivanja i aktiviranja postrojbe. Prilika je ovo da se ažuriraju i potrebite evidencije o pripadnicima postrojbi CZ (adrese stanovanja i zaposlenja, brojevi telefona, zanimanje i specijalnost i dr.). U sklopu smotre provodi se i kraća edukacija teklića neophodnih za funkcioniranje sustava pozivanja.

Ovogodišnji ciklus smotri započeo je 16. ožujka 2013., smotrama postrojbi CZ općine Sveti Lovreč i Višnjan, dok je 23. ožujka provedena smotra u općinama Brtonigla i Oprtalj. Smotriranje će se nastaviti tijekom travnja u gradu Rovinju te općinama Funtani, Tinjanu i Grožnjanu, a zadnja smotra planirana je nakon turističke sezone u rujnu 2013. Smotrama su prisustvovali i predstavnici JLS, odnosno načelnici općina te načelnici stožera zaštite i spašavanja. Postrojbe su popunjene 100% u odnosu na ustroj, a prosječna starosna dob pripadnika postrojbi je oko 30 godina. U realizaciji smotri sudjelovali su i djelatnici Odsjeka za poslove obrane Pazin u onom dijelu koji se odnosi na usklađivanje podataka i evidencija za pripadnike postrojbi koji imaju obavezu služenja u CZ. Ovogodišnjim Planom predviđena je smotra 7 postrojbi CZ opće namjene u općinama te 8 postrojbi opće i specijalističke namjene u gradovima Rovinju i Poreču, s ukupno 382 pripadnika CZ.

duzs.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.