Snijeg u središnjoj Istri: Ipsilon prohodan uz zimsku opremu za sva vozila

Gusti snijeg od 13.30 sati pada na području tunela Učka kao i na dionici Kanfanar-Pazin. Ekipe zimske službe Bina-Istre mobilizirane su radi posipavanja kolnika i čišćenja snijega zbog čega se trenutno na Istarskom ipsilonu promet odvija bez poteškoća.

Unatoč tome, zbog intenzivnih padalina, obvezna je zimska oprema za sva vozila kao i pridržavanje ograničenja brzine od 60, odnosno 40 km na sat kao što je to naznačeno na privremenoj signalizaciji na područjima gdje pada snijeg.

Prema vremenskoj prognozi, očekuju se pojačane snježne padaline na širem području Istre, stoga molimo vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti uz pojačan oprez, javljaju iz Bina Istre.

Jaka grmljavina koja je jutros probudila jug Istre i sve obilnija kiša, uz povremenu ledenu kišu u Puli, zahtijevaju dodatan oprez u prometu. Prometnice su negdje već mjestimično pod vodom. Uz tradicionalno poplavljeno središte grada vode je bilo i na dijelovima obilaznice, ulici Veruda te na većini drugih prometnica na širem gradskom području. No, nakon pljuska u Puli je granulo sunce.

DHMZ tijekom popodneva u Istri najavljuje još obilnije oborine. Na Učki i Ćićariji snijeg je započeo padati u prijepodnevnim satima dok odnedavno snijeg pada i u središnjoj Istri. Savičenta se u kratko vrijeme zabijelila, Pazinština je pod tankim bijelim pokrivačem, snježi i u Žminju… U Bujama je trenutno susnježica.

Više snijega u dijelu Istre prognozirano je tijekom večeri i u četvrtak.

Prostrana ciklona sporo se premješta preko Jadrana na jugoistok.

U kontinentalnoj Hrvatskoj očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača, u gorskim krajevima i većeg od 20 cm, u sjeverozapadnim krajevima (i na zagrebačkom području) većeg od 10 cm. Na sjevernom Jadranu jaka, na udare i olujna bura i istočnjak, u Dalmaciji jugo (brzina vjetra na udare veća od 70 km/h).

Zbog jakog vjetra na dionici autoceste A 6 Rijeka- Zagreb od Kikovice do Delnica smiju voziti samo osobna vozila.
Na dionici Jadranske magistrale (D8) od Senja do Svete Marije Magdalene promet je zabranjen za I. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a od Bakra do Senja još i za dostavna i teretna vozila s natkrivenim teretnim prostorom.
Na dionici autoceste A 6 između Kikovice i Bosiljeva proglašeni su zimski uvjeti, pa se kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama isključuju kod odmorišta Vukova Gorica, odnosno na čvoru Kikovica.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru na D3, staroj cesti kroz Gorski kotar te na ostalim državnim i županijskim cestama na području Vrbovskog, Delnica i Čabra, a u Lici na D 23 Kapela-Žuta Lokva-Senj i D 42 Josipdol-Poljanak.
Na D1, Ličkoj magistrali smiju voziti sve kategorije vozila, bez posebnih ograničenja.

Zbog mjestimice ugaženog snijega u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj vozačima savjetujemo dodatni oprez i podsjećamo ih da se u promet ne uključuju bez odgovarajuće zimske opreme.

Na vlažnim je dijelovima kolnika moguća poledica, a ponegdje u unutrašnjosti ima i magle, izvijestio je HAK.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.