Socijala Grada Pazina

U Gradu Pazinu socijalno ugroženi građani imaju pravo na pomoć za podmirivanje troškova stanovanja, djelomično električne energije i vode te na podmirivanje troškova boravka djeteta u vrtiću i školske marende u osnovnoj školi, a dobivaju i 50-postotnu naknadu od ukupno utrošenih sredstava za nabavku obveznih školskih udžbenika. Pazin jednom godišnje u iznosu od 950 kuna daje pomoć za podmirenje troškova ogrjeva, a jednokratna se pomoć daje i u slučaju bolesti ili smrti člana obitelji i elementarne nepogode.

Odlukom Grada početkom idućeg mjeseca povećat će se mjesečni iznosi za električnu energiju i vodu po kućanstvima te će se za socijalno ugrožene u punom iznosu podmirivati troškovi boravka djece u vrtiću i marende u školama. Uvodi se i pravo na mjesečnu novčanu pomoć u iznosu od 200 kuna za osobe ili obitelji ako su korisnici stalne pomoći putem centra, uz uvjet da su starije od 50 godina, osim ako su trudnice, majke djeteta ili samohrani očevi djeteta do tri godine te invalidne osobe.

Za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji, nevezano uz socijalni status, roditelji imaju pravo na naknadu troškova prehrane djeteta u osnovnoj školi i troškova boravka djeteta u vrtiću u punom iznosu. U planu je i dodjela jednokratnih pomoći za potrebe školovanja djeteta, nabavku ortopedskih ili drugih medicinskih pomagala osoba s invaliditetom, osnovnih predmeta u kućanstvu te odjeće i obuće.

U Gradu Pazinu je u rujnu zaprimljeno 117 zahtjeva za podmirivanje troškova stanovanja te za dodjelu jednokratnih pomoći, a raste broj zahtjeva za pomoć pri kupnji osnovnih prehrambenih namirnica, liječenju, podmirenju dugova za troškove stanovanja i kupnju udžbenika. Grad Pazin za troškove stanovanja mjesečno izdvaja oko devet tisuća kuna, a to pravo koristi 45 osoba. Za jednokratne novčane pomoći izdvaja se oko 11 tisuća kuna.

Također novčanu pomoć od 500 kuna mjesečno imaju nezaposlene osobe starije od 45 godina s prebivalištem na području Pazina koje su zbog recesije u svojstvu tehnološkog viška ostale bez posla. Trenutno takvu pomoć dobiva 11 osoba te je iz proračuna dosad isplaćeno ukupno 15.500 kuna.

Glas Istre

5 komentara na “Socijala Grada Pazina”

 1. tomcub napisao:

  Pomoći za novorođenčad
  (na snazi od 1. listopada 2009.)

  Neovisno o socijalnom statusu za svako novorođeno dijete, roditelju djeteta dodijelit će se pomoć za nabavu opreme za novorođenče i to:

  – za prvo dijete u iznosu od 3.000,00 kn,
  – za drugo dijete u iznosu od 4.000,00 kn,
  – za treće i svako sljedeće dijete, blizance, trojke, četvorke u iznosu od 5.000,00 kn po djetetu.

  Pravo na pomoć imaju roditelji, odnosno samohrane majke ili očevi s prebivalištem na području Grada.

  Iznimno, pomoć će se dodijeliti roditeljima koji žive s djetetom na području Grada, ako dijete ima prijavljeno prebivalište na području Grada, a jedan od roditelja – na području Grada najmanje godinu dana prije podnošenja Zahtjeva.

  Pravo se može ostvariti do navršene godine dana života djeteta.

 2. pitam napisao:

  Imaju li samohrani roditelji prava na novčanu pomoć ?

  1. tomcub napisao:

   Jedino ako ispunjavaju uvjet prihoda iz Odluke o soc. skrbi,
   za dvočlanu obitelj, npr. samohranu majku s jednim djetetom (do 15 godina ili do 26 ako se redovno školuje) uvjet prihoda je 2400 kn, za samohranu majku sa dvoje djece 2600kn.

   Pod prihodom se smatra ukupan iznos prosječnih mjesečnih primitaka isplaćenih u tri mjeseca koji prethode mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava, a čine ga sva sredstva i svi primici koje obitelj ostvaruje po osnovi rada, mirovine, prihoda od imovine i sl.

 3. pitam napisao:

  Hvala.
  Evo još jednog pitanja:Što s ostalim samohranim?
  Npr.dvoje djece ,prihod 3000?Ima li pomoći?
  Hvala unaprijed!

  1. tomcub napisao:

   a mislim da nema, ali svejedno raspitajte se u Gradu Pazinu

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.