Socijalna samoposluga Rijeka

Socijalna samoposluga Rijeka volonterski je projekt Franjevačkog svjetovnog reda Trsat
( FSAT) i Franjevačke mladeži – Frame koja djeluje već više od godinu dana na adresi Brajda 7 u Rijeci u prostoru koji im je besplatno ustupio Grad Rijeka na vrijeme od 5 godina, a FSAT ima obvezu plaćanja režijskih troškova.

Korisnici socijalne samoposluge su najsiromašniji građani Rijeke , većina korisnici prava na pomoć za uzdržavanje Centra za socijalnu skrb Rijeka. Osim njih usluge socijalne samoposluge mogu koristiti i oni građani Rijeke koji ne ostvaruju gore navedeno pravo, nego neka od prava predviđena socijalnim programom Grada Rijeke.

Korisnici dolaze u socijalnu samoposlugu po besplatnu pomoć u hrani, higijenskim i kućanskim potrepštinama. Tamo dobivaju osnovni paket od četiri osnovna artikla ( ulje, šećer, mlijeko i brašno) , te četiri artikla po izboru. Paketi se pojačavaju obzirom na količinu prikupljenih namirnica i broja članova kućanstva obitelji. sredstva za rad i i same namirnice prikupljaju se isključivo donacijama građana.

Smisao djelovanja socijalne samoposluge nije samo prikupljanje i podjela prehrambenih i drugih potrepština korisnicima nego i njihovo socijalno uključivanje, tako da članovi operativnog tima projekta vode individualne razgovore sa korisnicima kako bi utvrdili njihove potrebe i upućuju ih prema pojedincima, udrugama i institucijama koji im mogu pomoći pri rješavanju njihovih problema. Socijalno uključivanje realizira se i na način da se onim korisnicima koji to žele nudi mogućnost volontiranja u radu samoposluge, i to u akcijama prikupljanja novčanih sredstava od građana za kupovinu namirnica i samih namirnica ili radom na podjeli hrane u socijalnoj samoposluzi.

Trenutačno je uključeno aktivnih 25 volontera u rad socijalne samoposluge od kojih su neki korisnici usluga dok organizaciju Socijalne samoposluge vodi Operativni tim 6 od volontera.

S obzirom na velik broj potrebitih i na nedostatak hrane, svakog petka od 9 do 16 sati na riječkom Korzu volonteri prikupljaju donacije od građana pod geslom „Siromaštvo nije izbor! Pomaganje jest! „

Cilj akcije je osvijestiti činjenicu da u Rijeci ima onih koji trebaju pomoć, te da svatko s malo dobre volje tu pomoć može i pružiti. Ovim volonterskim akcijama pomažu i osobe iz javnog života, tako da su do sada pri prikupljanju donacija volontirali glazbenik Damir Urban i članice grupe „ E.N.I“. Volonteri prikupljaju donacije i svake subote ispred nekoliko velikih trgovačkih centara u Rijeci.

Zadnjih cca., mjesec dana volonteri socijalne samoposluge počeli su i sa prikupljanjem stvari kao što su bijela tehnika, namještaj i sl., za svoje korisnike. Trenutačno još nemaju skladište za odlaganje stvari nego imaju ulogu posrednika između onih građana koji ih daju besplatno i onih koji ih trebaju, te pri organizaciji transporta korisnicima. U sami transport uključeni su riječki ovisnici.

Livio Dolgoš,
diplomirani socijalni radnik

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.