Sociolog dr. sc. Josip Obradović u Pazinu 24.4.

DepresijaPredavanje na temu “Uzroci i posljedice bračne nestabilnosti i njen utjecaj na razvoj djece” održat će dr. sc. Josip Obradovića u subotu 24.4. u Pazinskom kolegiju – k.g. u Pazinu s početkom u 10:00 sati.

U interaktivnom će predavanju biti opisane i objašnjene odrednice bračne nestabilnosti, odnosno razvoda braka kao i njene posljedice na partnere i na njihovu djecu. Bit će obuhvaćene sljedeće teme: Što je bračna nestabilnost; Rasprostranjenost razvoda braka u europskim zemljama; Rasprostranjenost razvoda braka u pojedinim dijelovima Hrvatske; Kako se razvod objašnjava znanstvenim teorijama; Što pokazuju rezultati znastvenih istraživanja: Koje su odrednice razvoda u svijetu i u Hrvatskoj, Koliko na pojavu razvoda djeluju osobine partnera, a koliko bračni procesi i okruženje u kojem žive partneri.

U predavanju će također biti opisane i objašnjene posljedice razvoda za bračne partnere, i to zasebno kratkotrajne i dugotrajne posljedice koje osjećaju partneri nakon razvoda.

Govorit će se o tome kako se bivši partneri nose s novonastalom situacijiom: Koje strategije upotrebljavaju kako bi smanjili stres kojega doživljavaju. Posebno će se osvrnuti na to kakve su posljedice razvoda na fizičko i na mentalno zdravlje bivših partnera. Budući da je u većini razvedenih brakova jedno ili više djece, postavlja se pitanje kako razvod roditelja djeluje na njihovu djecu. Prije svega,bit će će opisano i objašnjeno kako djeca doživljavaju razvod svojih roditelja. I na kraju, govorit će se o kratkotrajnim i dugotrajnim posljedicama razvoda roditelja za njihovu djecu.

Dr. sc. Obradović je rođen 1934. godine u Zagrebu. Nastavnik je na na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije: 1.) međukulturna psihologija, 2.) sociologija spolnosti, braka i obitelji, 3.) sociologija rada. Doktorirao je društvene znanosti – polje sociologija, 1965. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stekao je zvanje znanstvenok savjetnika. Sudionik je u projekta Ministarstva znanosti,obrazovanja i športa pod nazivom “Funkcioniranje i osnaživanje obitelji u rizičnim uvjetima u Republici Hrvatskoj”. Od mnogobrojnih radova valja istaknuti posljednju knjigu “Psihologija braka i obitelji” koju je 2006. objavio sa kolegicom i suprugom Mirom Čudinom-Obradović.

Organizator: KDPDI mons. A. Heka

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.