Šokantno! Odluka je već donesena, EU je prioritet

RockwoolDana 06.02.2009. u Poreču, u službenim prostorijama grada Poreča održan je neslužbeni sastanak mještana općina Pićan i Kršan s županom Istarske županije gospodinom Ivanom Jakovčićem. Sastanku je prisustvovalo šestero mještana s ugroženog područja.


Mnogi se pitaju kakva su nova saznanja izašla na vidjelo? Dok se u medijima stvara slika kako je došlo do ozbiljnog međunarodnog incidenta glede nepoštivanja ugovornih obveza koje je potpisala općina Pićan, Istarska županija, vlada RH koji vodi k zamrzavanju pregovora vezano uz ulazak RH u EU, u stvarnosti je već sve riješeno. Od Istarskog župana dobivene su informacije kako je Vlada RH pozitivno riješila pitanje koncesije za upotrebu podzemnih voda, a uskoro se očekuje i izvlaštenje općine Pićan vezano uz katastarsku česticu na kojoj se nalazi pristupni put do tvornice kao i upiranje svih sila od strane Vlade RH da se u što kraćem roku riješe svi problemi koji se nalaze na putu k dobivanju UPORABNE DOZVOLE.

Od gospodina Ivana Jakovčića dobivena je informacija kako je on osobno nazočio sastanku u Vladi RH na kojem su bili prisutni premijer Ivo Sanader kao i resorna ministrica zaštite okoliša gospođa Marina Matulović Dropulić. Stav je Istarskog župana kako je svima u Vladi poznato o kakvom je zagađivaču ovdje riječ, ali jednostavno nikoga nije briga što će se desiti s ovim djelom Istre kao ni s ljudima koji ovdje žive. Gospodin Ivan Jakovčić tvrdi kako se je nakon brojnih i učestalih primjedbi mještana pokušao utvrditi objektivnost pritužbi lokalnog stanovništva te uvjeriti kako rade Rockwool-ove tvornice unutar zemalja EU. Zaključak je porazan. Sam župan napravio je nekoliko slika koje dokazuju kako ovo što se događa kod nas nije nikakva slučajnost već je to uobičajeni način rada navedene kompanije te sukladno onome što je vidio u nenajavljenom posjetu tvornicama Rockwool najavljuje kako je ovo samo početak plinske komore! I što sad? Tvornica će ovih dana i službeno dobiti uporabnu dozvolu. Župan neslužbeno nudi ono što je i po zakonu županijska obaveza postavljanje županijske mreže još jednih neovisnih mjernih stanica koje će pratiti stanje na terenu, izradu nove studije utjecaja na okoliš koju će po svemu sudeći trebati pričekati još najmanje tri godine, njezinu upotrebu na sudu za zaštitu ljudskih prava (ako i kad uopće isti sudski postupak bude rješavala ova institucija), pravnu zaštitu pojedincima koji bi eventualno mogli postati predmetom sudske tužbe Rockwool-ovih odvjetnika iz Zagreba, te novac za sudske sporove protiv Rockwool-a i sl.

Neki će reći gdje smo bili do sad! Već godinama upozoravamo na mogućnost takvog scenarija i konačno možemo priznati kako smo, na našu žalost, bili u pravu! Iako smo životno ugroženi, a naš život više ne vrijedi ni 1.98 eura za koliko su nas prodali Branko Ružić u ime općine Pićan kao i Darko Lorencin u ime IDS-a i Istarske županije konačno možemo priznati kako su svi «lažovi i politikanti» bili u pravu kada su tvrdili da im je pod krinkom greenfield investicije u županiju koja se deklarira kao turistička destinacija, ušla još jedna, ali vjerojatno i ne posljednja ekološka hulja. Nakon svih činjenica koje konačno izlaze na vidjelo, vrijeme je da i oporba u županijskoj skupštini aktivira svoje pravo na sazivanja izvanredne sjednice Skupštine IŽ na kojoj će se nakon gotovo 4 godine od potpisivanja tajnog ugovora i predugovora utvrditi odgovornost za potpisivanje istih te raspraviti i javnosti priopćiti tko je kriv za našu crnu sudbinu.

Iako sad svi vjerojatno pretpostavljaju kako ćemo dignuti ruke od ovog problema, grdno se varaju. Ovo je samo dodatna motivacija narodu iz zabiti kojeg su se svi, a ma baš svi odrekli. Pa kome to služilo na čast, a kome na sramotu.

Aktivisti udruge «Naša zemlja»

4 komentara na “Šokantno! Odluka je već donesena, EU je prioritet”

 1. axl napisao:

  EU nas iskušava sa rockwoolom da vide da li ćemo biti poslušni !!!

 2. stihrana napisao:

  Za koju godinicu uz tvornicu “Rockwool”niknuti će 200 i nešto metarski dimnjak kakav je uostalom i predviđen projektom. Oni su lukavo sagradili tvornicu s malim i nedostatnim dimnjakom a sada će u vidu tobožnjeg kompromisa sagraditi adekvatan i dimenzija takvih kakav treba i biti.Da je takav najavljen odmah po početku gradnje žitelji i aktivisti tijelima bi bili spriječili daljnu gradnju.To se naravno nije desilo i tvornica je sagrađena uz podnošljivu dozu bijesa žitelja i aktivista( odnos pas-buha).To će “rješenje” i kao fol kompromis u vidu adekvatnog dimnjaka poduprijeti i župan kao i Dropulićka te ostale sluge krupnog kapitala a problem će od ekološkog težište prebaciti na estetski pa će samim tim i protivnici biti u dobroj mjeri utišani.Još pričica o negativnoj poruci koja bi se odaslala stranim ulagačima u slučaju da tvornica ne dobije potrebne dozvole i ne proradi,malo EU truć-truć i evo ti najvećeg sušila za robu na potezu Potpićan-Plomin.Vuk sit ovce otrovane. Nino majstore zanata,svaka ti je vizija od suhega zlata.

 3. f napisao:

  Valjda bi bilo previše očekivati od Jakovčića da pita kako to da je Vlada spremna bez mnogo razmišljanja žrtvovati 4000 svojih građana da bi udovoljila Danskoj i Rockwoolu, a trebaju joj desetljeća da zadovolji druge uvjete za prijem u EU… i to nakon što je njezin potpredsjednik Polančec potvrdio da su ti ljudi u opasnosti svojom “humanitarnom” izjavom da bi ih bilo jeftinije nekud preseliti nego platiti Rockwoolu otštetu.

 4. rakvul napisao:

  TALIJANSKI MEDIJI PRENOSE VIJEST O ZATVARANJU ROCKWOOLA I PRESELJENJU U HRVATSKU

  Prilog emitiran na talijanskoj postaji Rai Due prenosi vijest da se tvornica tvrke Rockwool na Sardiniji u Iglesiasu zatvara, a pogon najvjerojatnije seli u Hrvatsku. Kako neslužbeno doznajemo, tvornica se zatvara zbog previsokih troškova koji nastaju poglavito kod odlaganja otpada, a odluka o preseljenju proizvodnog pogona je između dvije lokacije, Indije i Istre, no najvjerojatnije će to biti Istra.

  A Pićan je glasao za Jakovčića

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.