Sonja Matijašić: „Spomen dom je sramota svih nas!“

Sonja Matijašić, dugogodišnja ravnateljica pazinskog Pučkog otvorenog učilišta nije dobila povjerenje Gradskog vijeća Grada Pazina za novi četverogodišnji mandat. Sa sedam glasova PROTIV, tri ZA i jedan SUZDRŽAN gradski su vijećnici odbili prijedlog Upravnog vijeća učilišta da se Matijašić ponovo imenuje na čelo ove pazinske kulturno-obrazovne ustanove. Vijeće je usvojilo prijedlog Valtera Milohanića da se Matijašić imenuje vršiteljicom dužnosti ravnateljice na rok do godine dana,  a novom je sazivu Gradskog vijeća ostavljeno u naslijeđe raspisivanje natječaja za ravnatelja/cu Učilišta i njegovo imenovanje.

Tema Pučkog otvorenog učilišta Pazin dominirala je posljednjom, 44. Sjednicom Gradskog vijeća u ovom sazivu.  Poduža, polemička rasprava vodila se o izvještaju o radu i financijskom poslovanju Učilišta u prošloj godini, imenovani su novi članovi Upravnog vijeća kao predstavnici Grada te je na kraju Sonji Matijašić izglasano nepovjerenje. Prema tumačenju Statuta POU Pazin, Tomislava Čubrića, dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Učilište je odlukom vijeća o nepovjerenju predloženoj ravnateljici bez čelnog čovjeka, a dosadašnjoj ravnateljici počinje teći tromjesečni otkazni rok.

U raspravi o financijskom poslovanju Učilišta u 2012. godini iznesene su brojne primjedbe na njegov rad i poslovanje.

Stjepan Gabrić (HDZ)  smatra da je učešće Županije u prihodima Učilišta sa 0,9% i Općina pazinštine sa 0,4% sramotno malo, a zamjerio je i Gradu što nije u potpunosti ispunio planirane obveze. Gabrić je izrazio i žaljenje što se rasprava o ovoj ustanovi koja je …“ozbiljna institucija u zahtjevnoj zgradi održava prekasno“, odnosno na kraju mandata vijeća. „Zadnji je čas da se vidi što i kako dalje!“, poentirao je Gabrić. Njegov stranački kolega, Stanko Mališa rekao je da Grad i uprava moraju iznaći rješenje za poslovanje Učilišta u Spomen domu jer će situacija ubuduće biti još teža.

Nezavisni Valter Milohanić podsjetio je na svoju primjedbu prilikom usvajanja plana za 2012. godinu kojom je tražio da se Učilište više angažira na iznalaženju vanjskih izvora financiranja i prenio reakcije nekih korisnika poslovnih prostora u Spomen domu koji zbog opće gospodarske situacije i visoke najamnine najavljuju raskid ugovora o zakupu. Milohanić smatra da je stanje u Učilištu, koje je lani ostvarilo manjak od gotovo 400.000 kn, neodrživo i zamjerio što su tijekom prošle godine održana samo četiri obrazovna programa te poručio ravnateljici „Ugledajte se na Gradsku knjižnicu!“

Tomislav Čubrić (NGL) smatra da je jedan od problema broj zaposlenih u djelatnosti Učilišta kojih bez zaposlenika Osnovne glazbene škole ima devetero. „Koja je produkcija tih devetero ljudi?“, upitao je Čubrić i karikirano odgovorio: „Kupi se predstava i otvore vrata dvorane!“. Čubrić je također mišljenja da bi se neki od poslova (čišćenje, knjigovodstvo, održavanje) mogli povjeriti nekom vanjskom servisu i na taj način eventualno uštedjeti.

Čubriću je replicirao IDS-ovac Elvis Visintin rekavši da je Spomen dom projektiran kao ogroman prostor koji iziskuje određenu radnu snagu, prvenstveno čistačice i kućne majstore. „Ako nam je onda netko to pomogao sagraditi, onda bi nam trebao pomoći i održavati!“ zaključio je Visintin.

Na sve je primjedbe argumentirano pokušala odgovoriti ravnateljica Sonja Matijašić koja je naglasila:  „Spomen dom je naše zajedničko dobro, a Učilište samo javna ustanova koja njime upravlja. Spomen dom je sramota svih nas, i Grada i Županije i države!“ te poručila vijećnicima „Prestanite upirati prstom u nas!“ i zamolila ih da ne poistovjećuju Spomen dom kao građevinu i Pučko otvoreno učilište kao kulturnu ustanovu.

Matijašić je podsjetila da je Spomen dom sagrađen kao memorijalna ustanova i da su nekad o njemu brinuli i država i razni SIZ-ovi i lokalna samouprava i građani, a danas je na teretu jedne neprofitne organizacije i Grada. Učilištu toliki prostor ne treba, dovoljno nam je par ureda, pa možemo i mi iznajmljivati dvorane kao i svi ostali, poentirala je Matijašić.

Matijašić je u više navrata naglasila kako je održavanje Spomen doma prevelik teret za Učilište i da se u sufinanciranje treba uključiti i šira zajednica kako bi se riješio ovaj problem.

Po njenim saznanjima, pazinsko je učilište jedino koje se u tolikoj mjeri financira vlastitim prihodima. U jednom segmentu poslovanja to iznosi oko 80%.

Gradonačelnik Krulčić rekao je kako se u brojnim razgovorima pokušao naći suvisli i održivi model financiranja Spomen doma i Pučkog učilišta, ali se to još uvijek nije uspjelo. „Bez dobrog gospodarstva, teško da ćemo imati kvalitetnu kulturu!“ poručio je gradonačelnik.

U novo Upravno vijeće Učilišta vijećnici su kao predstavnike Grada imenovali Nives Matić i Ivicu Frankovića.

Redakcija iPazin.net

 

18 komentara na “Sonja Matijašić: „Spomen dom je sramota svih nas!“”

 1. tonino napisao:

  Ovaj Visintin je biser nad biserima, vidi se da je IDS_ovac. Po toj logici Pazinu nebi trebale ni dvorane ni škole ni druge ustanove koje je država gradila. Poanta je u tome dali postoje ili ne postoje osobe koji ustanovama znaju upravljati i voditi ih u skladu sa onimza što su napravljene. Ovdje je oćito zaštekala upraviteljica i gradonačelnik koji nisu sposobni upravljti ovim objektom. Po mom mišljenju to su GLAVNI KRIVCI, njih bi trebalo “objesiti”, ali oni po staroj IDS-ovskoj maniri peru ruke, kao svi smo mi… Ma šta MI, VI, Matijašič i Krulčić, VI ste jedini krivi!!!

 2. tonino napisao:

  I to nije sve! Krulčić najavljuje gradnju sportske dvorane, pitam se tko će vam nju održavati na životu? U pripremi je izgradnja staračkog doma, tko će njega održavati na životu? Dakle riječ je o nesposobnom Gradonačelniku i hrpetini dodvorica koji oko njega plaze, a Spomen dom i slični objekti neka propadaju. Ma dajte, skinite se već jednom s te vlasti i dajte mjesta sposobnima i radišnima, a vi Matijašićka počnite raditi ono za što sta završila školu i prestanite cviliti.

 3. keka napisao:

  Zanima me koji su ti Franković i Matić i koje su njihove kompetencije. Hvala

 4. barba napisao:

  imaju sve stranačke kompetencije

  1. ddhd napisao:

   Po kojem su ključu u Upravno vijeće imenovani ti Matić i Franković? jesu oni neki kulturnjaci?

   1. Franz napisao:

    Zar nikad nisi čuo za francuski ključ?

 5. tone napisao:

  “Stjepan Gabrić (HDZ) smatra da je učešće Županije u prihodima Učilišta sa 0,9% i Općina pazinštine sa 0,4% sramotno malo, a zamjerio je i Gradu što nije u potpunosti ispunio planirane obveze”

  A sa kolikim postotkom Grad Pazin sudjeluje u prihodima? A koliko prihoduju van gradskog proračuna? Zašto to nisi spomenuo jer možda Grad Pazin sramotno puno novaca troši na tih 9 ljudi?

  1. Anonimno napisao:

   Krivo informiranje: radi se o 7,5 djelatnika jer je jedna čistaćica na punoj, a jedna u računovodstvu na pola plaće koju financira država ( za osnovnu muzičku školu.
   Financijsko izvješće je na webu Grada i dostupno je a kaže:
   da od ukupno 3.623.486 kuna grad uplaćuje 729.882 ili 21%, država 1.134.000 ili 31%, županija 32.000 ili ispod 1% ostalo od oko 1.700.000 kn su vlastiti prihodi(prograni, tečajevi,najam prostora, knjigovodstvene usluge, koncerti i sl..

   Zgrada spomen doma je arhitektonski riješena za neka prošla vremena kaada su troškovi grijanja i održavanja bili relativno niski, a novaca puno.
   Grad, a kamo li POU ne može financirat ovaj objekat, a tu je još i kompleks “Mirne”.
   Dobro bi bilo stvari malo poznavat ako se već hoće sudjelovat u raspravi.
   Zašto u Upravno vijeće PUO gotovo nitko nije htio?

 6. Anonimno napisao:

  “Tomislav Čubrić (NGL) smatra da je jedan od problema broj zaposlenih u djelatnosti Učilišta kojih bez zaposlenika Osnovne glazbene škole ima devetero.” Je li to bio dio plana kada ste molili za glasove (prije par godina) Vi, nezavisni, da zaposlite ili da otpustite djelatnike? Povecati ili smanjiti nezaposlenost? Pitanje je sada ovdje…

  Dalje ako je problem placanja onda nadite izvor financiranja i rijesite tu stvar. Otpustanje par radnika s minimalnom prijavljenom placom nece ti rijesiti stvar. Ne treba imati ekonomski fakultet za to. Niti ne treba biti u gradskom vijecu.

  Ako ti je to toliko stalo da stedis onda doniraj par kuna od svoje naknade mjesecno njima da imaju za WC papir…HVALA

  1. tonino napisao:

   Pa nisu “nezavisni” izvršna vlast da o tome brinu! Dom se zove Spomen dom sjedinjenja i slobode, a IDS-u, koji je na vlasti, je do slobode a ponajmanje sjedinjenja, stalo kao i meni do lanjskog snijega.Neka Mijandrušićka i Krulčić odu protestirat na njihov kongres o kulturin(IDS-ov) koji će se krajem mjeseca održati. Možda tamo budu imali sluha za NJIH!

 7. sonja napisao:

  Tonino, greška… ne Mijandrušić, već Matijašić

 8. keka napisao:

  i opet: Zanima me koji su ti Franković i Matić i koje su njihove kompetencije. Hvala

  1. Redakcija iPazin.net napisao:

   Na sjednici Vijeća Nives Matić i Ivica Franković su predloženi od strane Komisije za izbor i imenovanja koja djeluje u sastavu:

   VIKTOR LAKOSELJAC, predsjednik
   MLADEN SIRONIĆ, zamjenik predsjednika
   VALTER MILOHANIĆ, član
   RENATO KALAC, prof., član
   MIRJANA ĆUS, članica

   Nije dano nikakvo objašnjenje zašto su predloženi upravo oni i koje su njihove kompetencije ili kvalifikacije, a članovi GV su ovaj prijedlog podržali bez rasprave.
   Možda bi Vam konkretniji odgovor mogao dati netko od članova ove komisije ili Vaš vijećnik u GV.

 9. keka napisao:

  Zašto ne dobivam nikakav odgovor?

  1. menađer napisao:

   @keka.. Matić i Franković su osobe bez ikakvog iskustva za problematiku, koja je aktuelna u POU Pazin i posebno Spomen domu. Njihovo imenovanje je potez odgovornih koji temelje svoje odluke na nekim drugim parametrima.
   Ja bih predložio da se u normativnim aktima POU-a promjeni brojčana prisutnost predstavnika grada, 3 prema 2 (sada 2 prema 3)u korist vanjskih članova. I time osigura utjecaj gradske uprave na instituciju.
   Možda da se POU preseli u zgradu Narodnog doma. Tamo imaju dovoljno prostora za svoju djelatnost.
   Zgradu Spomen doma povjeriti drugoj menađerskoj ekipi da upravlja
   objektom . Pa po posebnoj – nižoj cijeni iznajmljuju prostor POU za njihove aktivnosti.
   Imamo toliko mladih sa završenim školama koji traže posao.

   1. Prostor napisao:

    U svom si komentaru samo prepjevao riječi Sonje s vijeća (vidi odlomak 9 i 10). Međutim, posebno veseli podatak da ipak postoje ljudi koji razlikuju pučko otvoreno učilište kao ustanovu i spomen dom kao zgradu.

 10. xx napisao:

  Ne fali puno novaca za dobro funkcioniranje, potreban je sposoban kadar na čelu i tih 200.000,00 koliko fali za održavanje potegne iz raznoraznih financiranja koje se nude na svakom koraku, pa ih može ostat njih 5 u upravi, sa produkciom od jedne predstave mjesečno i četiri tečaja godišnje, a da zgrada funkcionira. Mirnu je zeznula županija koja ju je nakon tri godine vratila bez da je održava.

 11. gost napisao:

  @Keka – Matić ti je odnedavno članica IDS-a (što ti sve govori), a inače je učiteljica razredne nastave u OŠ.
  Franković je dipl. na fakultetu prometnih znanosti u Zg.

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.