Soros predviđa “ozbiljne” gospodarske korekcije

George SorosMilijarder i ulagač George Soros procjenjuje kako je američko gospodarstvo “na rubu vrlo ozbiljne gospodarske korekcije” nakon desetljeća previsoke potrošnje.
“Previše smo se zaduživali i sada nam to dolazi na naplatu”, kazao je Soros u ponedjeljak tijekom predavanja na Sveučilištu u New Yorku, dodajući kako je rat protiv terorizma “Ameriku gurnuo iz tračnica”.
Upitan je li recesija neizbježna, Soros je odgovorio: “Smatram da smo definitivno pred usporavanjem koje će biti snažnije od onoga kojeg predviđa Bernanke (predsjednik Federalnih rezervi)”.

Poznat po svom špekulativnom napadu na Bank of England koji mu je donio preko milijardu dolara, Soros je odbio imenovati valute koje su trenutno osjetljivije. Također nije želio ništa pobliže reći o dolaru. “Znam točno što će se dogoditi s pojedinim valutama, ali vam to ne želim reći”, rekao je okupljenoj publici.

Prošloga je tjedna investicijski guru Jim Rogers, koji je zajedno sa Sorosem 1970-ih osnovao Quantum Fund, preporučio prodaju dolara kao i dionica američkih investicijskih banaka i nekretnina.

Soros je napomenuo kako je za sada u ekonomskim terminima Kina “apsolutni pobjednik” te kako će gospodarstvo te zemlje i u sljedećih nekoliko godina nastaviti rasti.

“Trenutno se tamo događaju fantastične promjene, ali za desetak godina zemlju bi mogla zahvatiti financijska kriza”, kazao je Soros.

Banka.hr

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.